KORONAVİRUSA YOLUXANLARIN SAYI - CANLI STATİSTİKA

6-15 aylıq körpələr üçün səhər yeməyində nələr olmalıdır? — SİYAHI

6-15 aylıq körpələr üçün səhər yeməyində nələr olmalıdır?
01:35
20.01.2020
1973
Maraqlı
A
Körpələr ilk 6 ay ana südü ilə bəslənir. Altıncı ayın sonunda həkimlərin nəzarəti ilə əlavə qidalara da keçilir. Öncəliklə kiçik ölçüdə əlavə qidalar verilsə də, zaman keçdikcə artıq səhər yeməyinə tam keçid edilə bilər. Amma körpənin hansı ayda olmasından asılı olaraq səhər yeməyi növləri də dəyişir. Bəs doyumlu səhər yeməyi nələrdən ibarət olmalıdır?

"Ölkə.Az" medicina.az-a istinadən bu dəfə sizə 6-15 aylıq körpələrin səhər yeməyi reseptlərini təqdim edir:

Doyumlu bir səhər yeməyi ideal qidalanma hesab olunur. Lakin analar unutmamalıdır ki, uşaqları məcbur yedizdirmək olmaz. Onlar acdığı zaman özləri yemək istəyəcəklər. Əlavə qidalara keçid edən zaman,Xüsusilə, köp əmələ gətirən qidalardan uzaq durmaq lazımdır. Çünki belə qidalar həzmsizlik və qarın ağrısına səbəb olur. Bu isə özü ilə bərabər həm yuxusuzluq, həm də narahatlığ gətirir.

6-15 aylıq körpələr üçün sadə hazırlanan qida əlavələri

Yarım banan

1 çay qaşığı bəkməz

1 yemək qaşığı ana südü

1 çay qaşığı pendir

Banan və pendir əzilir. İçərisinə bəkməz və ana südü əlavə edilir.

 

Qatıqlı meyvə püresi

Yarım armud

Yarım banan

4 yemək qaşığı ev qatığı

Banan əzilir. Armudun qabığı soyulur və əzilir. Daha sonra qatığın için əlavə edilir.

 

Meyvəli yulaf

1 ədəd alma və armud

2 ədəd qaysı

15 qram yulaf əzməsi

4 yemək qaşığı su və ya süd

Meyvələr soyulub rəndələnir. Biraz su əlavə edib qarışdırın. Qazanda su yaxud da süd ilə yulaf əzməsini 3 dəqiqəyə qədər bişirin. Sonra qarışdırın

 

6-15 aylıq körpələr üçün tam səhər yeməyi

- Tam bişmiş yumurta sarısı,ana südü, yarım banan, bir çay qaşığı pendir, bir çay qaşığı kərə yağı,bir çay qaşığı qoz əzməsi. Bütün bunları püre halına gətirib qarışdırın.

- Bəkməz,uşaq üçün biskvit, yumurta sarısı, pendir. Hamısı qarışdırılıb püre halına gətirilir. Həm doyumlu,həm də qida dəyəri yüksək bir reseptdir.

- Duzsuz pendir, iki ədəd pomidor, çörəyin iç hissəsi, bir çay qaşığı kərə yağı. Püre halına salıb qarışdırılır.

ŞƏRH YAZ
0

Zəncəfil koronavirusun müalicəsində effektivdirmi? — ÜST rəsmisi açıqladı - VİDEO

Zəncəfil koronavirusun müalicəsində effektivdirmi?
01:23
Bu gün
669
Maraqlı
A
Hazırda bütün dünyada koronavirusa (COVID-19) xalq təbabəti ilə qalib gəlmək istəyənlər çoxdur. Bir müddət əvvəl zəncəfilin, daha sonra limonun koronavirusun dərmanı olması ilə bağlı fikirlər yayıldı.

"Ölkə.Az" oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, məsələyə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı da biganə qalmayıb.

Belə ki, qurumun Səhiyyədə Fövqəladə Hallar Proqramının icraçı direktoru Maykl Rayan bu barədə fikirlərini səsləndirib: 

“Əgər xəstələnəndə bal, limon, zəncəfil kimi sevimli müalicə vasitələriniz varsa, tövsiyə edirəm ki, istifadə etməyə davam edin. Amma xahiş edirəm, gəlin, sübut olmadan bu vasitələrin COVID-19-u müalicə etməsi ilə bağlı fərziyyələr irəli sürməyək. Hazırda COVID-19-un sübut olunmuş müalicəsi yoxdur”.

ŞƏRH YAZ
0

Koronavirusla mübarizədə heyvanın əhəmiyyəti və faydaları

Koronavirusla mübarizədə heyvanın əhəmiyyəti və faydaları
20:08
04.04.2020
1316
Maraqlı
A
Heyvanın bilib bilmədiyimiz faydları nədir?

Koronavirusun tüğyan etdiyi bir dövrdə insanlar orqanizmlərinin immunitetini gücləndirmək, ağ ciyər problemləri aradan qaldırmaq üçün ən müxtəlif yollara əl atır. Bu zaman insanlar daha çox təbii  vasitələrdən istifadə etməyə üstünlük verirlər.

Belə bir zamanda heyva  məlhəmi, xüsusən də heyva, heyva dənəsi, çiçəyi və yarpağından hazırlan çaylar insanlaırn immmunitetinin gücləndirilməsində, ağ ciyərdəki probelmlərin, o cümlədən soyuqdəyməyə və qripə qarşı ən effektli vasitələrdən biridir.

A, B və C vitaminləri ilə zəngin olan heyvadan necə məlhəm hazırlanır.

Bunun üçün 3 ədəd orta heyva, bir litr su, 4 keçibuynuzu, 2 kök zəncəfil, 2 çubuq darçın, 4-5 ədəd qərənfil götürün.

Heyva əvvəlcə kubik şəklində doğranılır və üzərində su tökülərək qaynadılır. Qaynara düşdükdə keçibuynuzlarını qırıb əlavə edirik. Daha sonra zəncəfil, darçın və qərənfil əlavə edilir. Qarışıq yaxşıca qaynadılır. Qarışıq mət halına gəldikdən sonra ocaqdan götürülür. Hazırlanan məlhəmdən gündə iki dəfə istifadə edilməsi məsləhətdir.

Hazırlanan məlhəm zəngin vitamin mənbəyi olduğundan koronavirus infeksiyasından qorunmaqda müstəsna rola malikdir. Məlhəm insanın infeksion xəstəliklərə qarşı müqavimət gücünü artırır.

Bundan əlavə olaraq heyva yarpağından hazırlanan çay da faydalıdır. Qaynayan çaynikə 20 ədəd qurumuş heyva yarpağı atın. 5 dəqiqə qaynadıldıqdan sonra istifadəyə hazırdır.

Heyva çayı eyni zamanda kilo verənlər, metobolizm sindromunu tənzimləməkdə ideal vasitə hesab olunur.

Yarpaqlarından hazırlanan çay ürək ağrılarına yaxşı təsir edir və insanı sakitləşdirir. Həmçinin yarpaqlarını qaynadıb suyu ilə qarqara etmək, yarpaqlarını isə boğaza kompress kimi qoymaq boğaz ağrısının və şişməsinin keçməsinə kömək edir.

Heyva faydaları bununla bitimir. Heyva. ağ ciyər, böyrək, boğaz, göz və ağız sağlamlığı üçün də faydalıdır.

Bundan əlavə olaraq heyvada şəkər miqdarı olduqca aşağı olduğundan,insanı rahatlatmaq və sakitləşdirmək xüsusiyyətinə malikdir.

Heyvanın bilmədiyiniz digər faydaları:

- Mədə və bağırsaqları gücləndirir, ishalı kəsməkdə təsirlidir, qara ciyərin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qanı təmizləyir, ürək döyüntüsünə xeyir edir. Ürəyə qüvvət verir və rahatladır, dərini təmizləyir, dırnaqları bərkidir, varikozun qarşısını alır.

Heyva həmçinin damar sərtliyinə xeyir edir, təzyiqi endirir.

Kərə yağında bişirilən heyva nəfəs yolu xəstəliklərinə, xroniki öskürəyə, bronxitə və vərəm xəstəliyinə xeyirlidir.

Heyva çiçəyini bal ilə qatıb udanda baş ağrısını kəsir. Bundan başqa, heyvanın çiçəyini qaynadıb, suyunu içmək ürək döyüntüsünü kəsir, ürəyi qüvvətləndirir və ananın südünü artırır.

Heyva qanamanı dayandırmaqda da təsirlidir. Burnunuz qanayarkən heyva suyunu burna çəkmək qanamanı dayandırmağınıza kömək edəcəkdir. Bundan əlavə, heyvanın üzərindəki tükləri qanayan yerə qoyduqda da qanamanı kəsir.

Heyvanın özünü və tumunu qaynadıb suyunu içmək qadınlarda doğumu asanlaşdırır, iştah açır, böyrək və sidik yolu iltihablanmalarının qarşısını alır.

Gözlərə xeyirlidir. Göz ağı, göz qapağı və kirpiklərin iltihablanması zamanı heyva yarpağını qaynadıb soyutduqdan sonra gözlər bu su ilə gündə bir neçə dəfə yuyulur.

Hazırladı: Mürtəza

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA