Darçının tərkibində gizlənən — ÖLÜM SİRLƏRİ

Darçının tərkibində gizlənən
23:36
07.11.2019
1492
Maraqlı
A
Açıq şəkildə satılan və "Vyetnam" darçını kimi tanınan növün tərkibində qan duruldan və qara ciyər fermentlərini artıra biləcək kumarin maddəsi var. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu maddə daxili və beyin qanaxmasına səbəb ola bilər.

"Ölkə.Az" publika-ya istinadən xəbər verir ki , fitoterapevt Ümid Aktaş bildirir ki, açıq şəkildə satılan darçınların keyfiyyətinə güvənmək olmaz. Maliyyə baxımından ucuz başa gələn olsa belə, açıq şəkildə satılan darçınlar sağlamlığa birbaşa ziyan vura bilər.

Darçının fərqləri
Darçın tibbdə istifadə edilir, zəhərli deyil. İstifadəyə yararlı iki növü var- seylan və Çin darçını. Seylanın ətri daha xoş, dadı daha gözəldir. Buna görə də qida maddələrində istifadə edilir. Çin darçınının isə təsiri daha çoxdur. Qoxusu daha fərqlidir. Darçın bahalı bitki olduğu üçün fərqli üsullarla hazırlanır. Vətəni Şri-Lanka, Vyetnam və İndoneziyadır. Darçının emal üsulları fərqlidir. O, bitkinin odun tərəfindən götürülür. Seylan darçınında isə bu odun hissəsi çıxarılır. Odun əsasən istifadə edilməməlidir. Lakin daha çox qazanc əldə etmək üçün odun hissəsini də əmtəəyə çevirənlər var.

Seylan darçını 10 manata başa gəlir, lakin 100 manata satılır. Çin darçını isə1 manata başa gəlsə də 100 manata satılır. Buna görə də həqiqi darçını digərlərindən fərqləndirmək olmur. Darçının tərkibində "ojenol" maddəsi var. Ancaq odun hissəsində yüksək miqdarda kumarin də mövcuddur. Kumarin qan duruldan, qara ciyər fermentlərini artıra biləcək maddə olduğu üçün təhlükə yaradır.

Hamilələr, diqqət!
Seylan darçınında isə bu maddə olduqca az miqdardadır. Yüksək miqdarda kumarin qəbul etmək qaraciyər çatışmazlığına yol aça bilər. Hamilə qadınlar isə ümumiyyətlə qəbul etməməlidir. Darçından ən çox şəkər xəstələri istifadə edir. Bu baxımdan onların daha çox diqqət etməsi vacibdir.

Necə etməli?
Bu təhlükələrdən uzaq qalmaq üçün nəinki darçını, heç bir ədviyyatı açıq şəkildə almamaq vacibdir. Toz şəklinə salınmış bütün ədviyyatlarda qarışıq maddələr var. İşbazlar bununla ədviyyatın miqdarını artırmağa çalışırlar. Ədviyyatın içinə kirəmit tozundan una qədər qarışdırırlar.

Darçının yüzlərlə faydası olduğu kimi zərərləri də var. Xüsusilə, tünd rəngli darçının tərkibində yüksək miqdarda kumarin olur. Buna görə də açıq rəngli darçın almaq lazımdır. Toz darçından uzaq durmaqda fayda var. Bu qədər faydalı bitkilərin ucuz satılması normal deyil. Onların hər qramı qızıl dəyərindədir.

Saxlanma qaydası:
Plastik torbalarda aldığınız darçını şüşə qabda saxlayın. Sərin və qaranlıq yerə qoyun.

Təbii darçını necə tanımalı?
Yaxşı darçını digərlərindən ayırd edə bilmək üçün onu qırın. Qırılan zaman ətrafa xoş qoxu yayılacaq. Ətri xüsusilə dəmləndikdən sonra ortaya çıxacaq.

ŞƏRH YAZ
1

Bu cür qidalanma çox zərərlidir — Dietoloqlar xəbərdarlıq edir

Bu cür qidalanma çox zərərlidir
13:37
Bu gün
2548
Maraqlı
A
Dietoloqlar gün ərzində 1-2 dəfə qidalanmanın zərərli olduğunu açıqlayıblar. Buna "oruc pəhrizi" də deyilir.

“Ölkə.Az” xəbər verir ki, mütəxəssislər şəhərdə yaşayan insanların belə bir pəhriz səbəbiylə orqanizmində yeni mənfi təsirlərin ortaya çıxmasını bildirirlər. Beləki, bu metod maddələr mübadiləsini zəiflədir və piylənməyə yol açır.

Həkimlər bu nəticəyə heyvanlar üzərində aparılan təcrübələrdən gəliblər.

Onlar əmindir ki, balanslaşdırılmamış qidalanma ciddi xəstəliklərin inkişafına səbəb olur və orqanizmin enerjiyə olan ehtiyacını azaldır. 

Dietoloqlar qida saatlarını buraxmamağa, gün ərzində 3-5 dəfə, az-az yeməyi tövsiyyə edirlər.

Bundan əlavə, yatmadan 1-2 saat əvvəl kefir və ya hər hansı bir turş süd məhsulu (pəhriz kəsmik, yağsız qatıq) qəbul edə bilərsiniz.

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

Bu qidaları yeyənlər gec ölür — Yapon həkimlərindən İDDİA

Bu qidaları yeyənlər gec ölür
09:15
Bu gün
4083
Maraqlı
A
Yaponiya alimləri erkən ölümdən qaçmaq və uzun ömür yaşamaq istəyənlərə bitki zülalları çox qəbul etməyi tövsiyyə edir.

"Ölkə.Az" medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, onlar 20 il ərzində 7000 insan üzərində müşahidə aparıblar.

Məlum olub ki, rasionunda bol miqdarda lobya, paxla, tofu olan yaponlar nadir halda tez ölüb.

Bitki mənşəli zülal  artıq çəkidən də azad edir, iştahı kəsir, toxluq yaradır. Əgər insan zülalı yalnız heyvan mənşəli alırsa, yəni ət, piy, yağı çox yeyirsə, o həm piylənir, həm də onkoloji xəstəliklərə asan tutulur.

Ürək-damar xəstələri də zülalı qırmızı ətdən yox, paxlalardan alsalar, daha çox yaşayarlar.

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA