Ərzaq israfının qarşısını necə almalı? — 7 TÖVSİYƏ

Ərzaq israfının qarşısını necə almalı?
09:00
20.01.2020
2198
Maraqlı
A
Yemək israfı insanlığın qaşısında duran əsas problemlərindən biridir. Ərzağın təxminən üçdə biri ya sahələrdə çürüyür, ya da zibilə atılır. Amma israf edilən təkcə yemək deyil. Pul, su, enerji, torpaq və nəqliyyat da boşuna sərf edilir. Siz yemək atırsınızsa, bu, iqlimin dəyişməsinə də təsir edir, çünki tullantıların böyük hissəsi poliqona atılır və orada çürüyərək atmosferə metan qazı buraxır.

"Ölkə.Az" gencaile.az-a istinadən bildirir ki, bütün ərzaq məhsullarını müstəqil bir ölkə kimi təsəvvür etsək, istixana qazlarının həcmi baxımından ABŞ və Çindən sonra üçüncü yeri tutar.

Amma siz bununla mübarizə apara bilərsiz.

DÜZGÜN ALIŞ-VERİŞ EDİN

Biz əksər hallarda lazım olduğundan daha çox ərzaq alırıq.

Mağazaya getməzdən əvvəl bizə olan ərzaqların siyahısını tutmaq və artıq şeylər almamaq lazımdır.

Bundan başqa, yalnız aldığınız ərzaqları tam işlədib qurtarandan sonra təkrar mağazaya getməlisiniz.

ƏRZAQLARI NECƏ SAXLAMAQ LAZIMDIR?
Meyvə və tərəvəzlərin heç də hamısını soyuducuda saxlamaq lazım deyil.
Ərzağı saxlama qaydalarına əməl etməyəndə, o, tez xarab olur.

Çox adam hansı ərzaqları soyuducuya qoymaq lazım gəldiyini bilmir. Nəticədə meyvə və tərəvəzlər çürüməyə başlayır və sonra da zibil yeşiyinə atılır.

Kartof, soğan, pomidor, sarımsaq və xiyarı soyuducuya yığmağa ehtiyac yoxdur, onları otaq temperaturunda da yaxşı qalır.

Göyərtini isə su dolu qabda saxlamaq olar.

Üst-üstə aldığınız çörəyin artığını dondurucuya qoyun.

Supermarketdə və ya hər hansı başqa mağazada görünüşü çox gözəl olmayan, ancaq dadı digərlərindən heç də fərqlənməyən meyvə və tərəvəzləri alın. Ancaq çox adam görünüşə önəm verdiyi üçün onlar satılmamış qalır və zibilə atılır.

Və əgər imkanınız varsa, təzə meyvələri fermerlərdən və ya yarmarkalardan alın.

YEMƏYİN QALANINI SOYUDUCUYA QOYUN

Yeməyin artığı da faydalıdır.

Tez-tez yemək bişirirsizinizsə və həmişə artıq yeməyiniz qalırsa, həftənin bir gününü ayırıb onları soyuducudan çıxarın - ya o şəkildə yeyin, ya da onlardan yeni bir yemək hazırlayın.

Beləcə qalıq yeməklər zibilə atılmaz və siz həm vaxtınıza, həm də pulunuza qənaət etmiş olarsız.

DONDURUCUNU UNUTMAYIN
Meyvə-tərəvəzi və əti dondurucuda uzun müddət saxlamaq olarMeyvə-tərəvəzi və əti dondurucuda uzun müddət saxlamaq olar
Ən yaxşısı ərzağı dondurucuda saxlamaqdır.

Məsələn, yumşalaraq salat üçün yararsız hala gəlmiş tərəvəzləri dondurmaq, sonra da onlardan kokteyl və ya başqa bir şey hazırlamaq olar.

Göyərtiniz çoxdursa, buz qabına yerləşdirib üstünə su tökün və dondurucuya qoyun. Sonra onları ya qızarda, ya da başqa bir yeməkdə istifadə edə bilərsiniz.

İstənilən yeməyin, hətta şorbanın da qalığını dondurucuya qoymaq olar. Beləcə hər zaman sadəcə qızdırılması lazım gələn hazır yeməyiniz olacaq.

İŞƏ YEMƏK APARIN

Ofisdən çıxıb iş yoldaşlarınızla nahar yeməyinə getmək xoşdur, xüsusilə də çox bəyəndiyiniz bir restorana. Amma bu, əlavə xərc və yemək israfı deməkdir.

Ən yaxşısı yeməyi evdən aparmaqdır. Bunun üçün səhərlər nəsə hazırlamağa vaxtınız yoxdursa, dondurucuda qalıb öz vaxtını gözləyən yeməklərdən birini götürün.

BULYONLAR HAZIRLAYIN

Yemək artıqlarından bulyon hazırlamaq olar.

Tərəvəzləri və istifadə edilmədən qalmış hər nə varsa, hamısını qızardın və ya isidin. Ardınca qazana qoyub zeytun və ya kərə yağı əlavə edib, su və sevdiyiniz ədvaları da tökməklə vam odda bişirin.

Sonra da öz yaradıcılığınızdan zövq alın.

GÜBRƏ HAZIRLAYIN

Gübrə ərzaq artıqlarından ekologiyaya və təbiətə ziyan vurmadan xilas olmaq üçün çox yaxşı üsuldur.

Bunu evin baxçasında etmək daha rahatdır, amma hamı həyəti olan evdə yaşamır. Bununla belə, gübrəni adi şəhər mənzilində də hazırlamaq mümkündür. O, otaq bitkilərinin inkişafı üçün əla vasitədir.

ADDIM-ADDIM İRƏLİLƏYİN

Yeyinti artıqlarını azaltmağın yolları çoxdur və bunu hər birimiz edə bilərik.

Ailənizin gün ərzində nə qədər ərzaq atdığı barədə düşünsəniz, situasiyanı yaxşılığa doğru dəyişə bilərsiz və çox qiymətli təbii resursların qorunmasına öz töhfənizi vermiş olarsız.

Ərzaq alış-verişinə, onları hazırlama və istifadə vərdişlərinizə minimum dəyişikliklər etməniz belə ətraf mühiti müdafiəyə kömək edər. Bu, heç də mürəkkəb məsələ deyil.

Çox az əmək sərf etməklə, siz zibilə atdığınız yeməyin, sərf etdiyiniz pulun və zamanın miqdarını xeyli dərəcədə azalda və təbiətə kömək etmiş olarsız.

ŞƏRH YAZ
0

10 yaşlı Atakan ilə gündəmə gələn “indiqo və kristal uşaq" anlayışı nədir?

10 yaşlı Atakan ilə gündəmə gələn “indiqo və kristal uşaq
17:06
23.02.2020
1314
Maraqlı
A
Türkiyədə Atakan adlı 10 yaşlı uşağın videosu son günlərin ən çox müzakirə edilən mövzular arasında yer alıb. Atakan yaşı az olmasına baxmayaraq, yaşıdlarından çox fərqlənir. 250-yə yaxın fəlsəfi və elmi kitab oxuyan Atakan danışdıqları və düşüncələri ilə milyonlarla insanı özünə heyran qoyub. Gələcəkdə təhsil, səhiyyə və idarəetmədə islahatlar aparmaq istədiyini deyən Atakan bəzi sağalmaz xəstəliklərin müalicəsinin tapılması üçün də çalışacağını bildirib. O, fəlsəfə sahəsi üzrə biliklərini daha da təkmilləşdirmək niyyətindədir. Atakanı görənlər "yeni dahi yetişir" fikrindədirlər.

"Ölkə.Az" musavat.com-a istinadən bildirir ki, onu izləyən şəxslər Atakanı "indiqo uşaq" və ya "kristal uşaq" da adlandırır.

"İndiqo uşaq" və "kristal uşaq" nədir?

İndiqo - qeyri-adi qabiliyyətə, fenomen istedada malik yeni nəsl insanlara deyilir.

"İndiqo uşaqlar" haqqında ilk dəfə amerikalı ekstrahiss və sinestetiki Nensi Enn Tepp 1982-ci ildə nəşr etdirdiyi "İşıq vasitəsilə həyatı necə qaydaya salmaq olar" kitabında qeyd edib.

Ekstrahiss insanların auralarını yoxlaması zamanı bu qeyri-adi uşaqların aurasının başqalarından fərqli rəngdə - tünd göy rəngdə olduğunu bildirmiş və belə auralı insanları indiqo insanlar adlandırıb. Elmi cəhətdən sübut olunmayan bu nəzəriyyə daha sonra kitablar və filmlər tərəfindən mənimsənildi.

Nəzəriyyəyə görə, indiqo uşaqların xüsusiyyətləri aşağıdakılardır:

- Bu uşaqlar qeyri-adi dərəcədə ağıllıdırlar;

- Onların özünə inamı son dərəcə yüksəkdir;

- Hakimiyyətə qarşı çıxırlar;

- Çox canlı və aktivdirlər;

- İntiusiyaları çox güclü olur;

- Son dərəcə həssasdırlar;

- Fərqli bir nəciblik hissi ilə doğulurlar və belə davranırlar;

- Öz dəyərlərindən xəbərdardırlar;

- Yaradıcılıq işləri onlar üçün cəlbedicidir;

- Təsviri sənətə maraq göstərirlər;

- Özləri kimi digər yerli uşaqlar olmadıqda, assosial görünürlər.

"İndiqo uşaq"ların 1990-cı ildən sonra daha çox dünyaya gəldiyi düşünülür.

2000-ci ildən sonra dünya gələnlər isə başqa bir nəzəriyyəyə görə "kristal uşaq"lar adlandırılır.

"Kristal uşaq"ların xüsusiyyətləri arasında ən diqqət çəkən məqamlar isə iri, təsirli və ifadəli gözlərə sahib olmalarıdır.

Kristal uşaqların digər xüsusiyyətləri aşağıdakılardır:

- Uzunsov və diqqətli gözləri olur;

- Çox xoşbəxt, bağışlayan və sakitdirlər;

- Zehni rabitə güclərinə sahib olduqları üçün gec danışırlar;

- Onların balans qabiliyyəti əladır;

- Qarşılarındakı insanın nə düşündüyünü hiss edə bilirlər.

ŞƏRH YAZ
0

Bu planetdə bir il 18 saatdır

Bu planetdə bir il 18 saatdır
05:13
23.02.2020
2004
Maraqlı
A
Alim-astronomlar bir ilin 18 saat olduğu ekzoplanet aşkarlayıblar.

"Ölkə.Az" reporta-a istinadən xəbər verir ki, astronomlar ölçüsü Yupiter qədər olan və öz ulduzu ətrafında 18 saata dövriyyə vuran ekzoplanet  kəşf ediblər. Planetə “NGTS-10b” adı verilib.

“NGTS-10b” Yer kürəsindən təxminən min işıq ili məsafəsində yerləşir. O yalnız ölçüsü ilə deyil, həm də qaz tərkibinə görə  Yupiterə oxşayır. Lakin Yupiterdən fərqli olaraq, bu ekzoplanet öz ana ulduzuna əhəmiyyətli dərəcədə daha yaxın məsafədə yerləşir. Elə bu səbəbdən də iki planet arasında ilin uzunluğunda bu qədər fərq var: 12 il 18 saata qarşı.

“NGTS-10b”nin ulduza bu qədər yaxın olmasına görə orada temperatur min dərəcəyə çatır və planet günəşin güclü təsirindən məhvolma riski altındadır.

Tədqiqatda həmin ekzoplanetdə rubin və sapfir kimi qiymətli daşlardan ibarət “yağışlar”ın da olduğu bildirilir.  

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA