Hipertoniya, qanazlığı, mədə xorasının dərmanı — QARA QARAĞAT

Hipertoniya, qanazlığı, mədə xorasının dərmanı
01:30
19.09.2018
5218
Maraqlı
A
Kiçik kolların üstünə qara muncuq kimi düzülən qarağat meyvələri bir növ qara gilasa və gilənara bənzəyir. Lakin digər giləmeyvələrdən fərqli olaraq qarağat kol formasındadır və onun üstü qara ətli gilələrlə pitraq kimi dolu olur.

Qara qarağatı iki həftə, ağ və qırmızı qarağatı isə 5-7 gün müddətində xarab olmadan saxlamaq mümkündür. Tərkibinin zənginliyinə görə özündə 400 qram C vitamini ehtiva edən qara qarağat digər giləmeyvələrdən daha üstün sayılır. Turşməzə tamlı meyvələri təzə halda yeyilir, ondan püre, jele, mürəbbə, marmelad, şirə, limonad, konfet, şərab və s. hazırlanır. Qarağat yarpaqları ətirli və turş olduğundan tərəvəzlərin konservləşməsi zamanı da istifadə olunur.

"Ölkə.Az" AzərTac-a istinadən xəbər verir ki, tam yetişəndən sonra qara qarağatın yığılıb qurudulan meyvələri vitamin çatışmazlığı, eləcə də sinqa xəstəliyi zamanı profilaktika və müalicə məqsədilə istifadə edilir.

Bu giləmeyvədən qaraciyər, tənəffüs yolları, angina və bir sıra digər iltihabi xəstəliklərin aradan qaldırılmasında və böyrəkdəki daşların salınmasında istifadə olunur. Hipertoniya, qanazlığı, mədə xorası zamanı qara qarağatın həlimini içmək məsləhət görülür.

Ümumiyyətlə, qara qarağat tərkibi C vitamininin miqdarına görə giləmeyvələr arasında birinci yeri tutur. Orqanizmin həmin vitaminə olan gündəlik tələbatını ödəmək üçün cəmi 20 ədəd qara qarağat yemək kifayətdir. O, onkoloji xəstəliklərə tutulmaq riskini də azaldır.

Digər meyvələrlə müqayisədə qarağatın tərkibi zülallarla da zəngindir. O, şəkərli diabetdən əziyyət çəkənlər üçün də çox faydalıdır və görmə qabiliyyətini uzun müddət qoruyub saxlamağa kömək edir. Bu giləmeyvəni konservləşdirərkən də tərkibindəki faydalı maddələrin əksəriyyəti qorunub saxlanılır.

Qara qarağatın yarpaqlarının həlimi şiş, soyuqdəymə, titrətmə-qızdırma və revmatizm kimi xəstəliklərin müalicəsində istifadə olunur, böyrək və sidik kisəsində daşı olanlara da faydalıdır.

Ümumiyyətlə, qara qarağatın meyvələri kimyəvi elementlərlə zəngin olduğu üçün müxtəlif xəstəliklərin müalicəsində müsbət təsir göstərir.

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

2019-cu ilin ən çox qazandıran peşələri — SİYAHI və RƏQƏMLƏR

2019-cu ilin ən çox qazandıran peşələri
10:39
Bu gün
991
Maraqlı
A
“CNBC-E” stres səviyyəsi, iş və həyat tarazlığını nəzərə alaraq 2019-cu ildə dünyada ən çox gəlir əldə edən peşələrini açıqlayıb.

Siyahını “Ölkə.Az” oxucuları ilə bölüşürük.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri

1.Anestezoloq

Orta əməkhaqqı: 265.990 dollar. Stres səviyyəsi: Yüksək. İş-həyat tarazlığı: Aşağı.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
2.Cərrah

Orta əməkhaqqı: 251.890 dollar. Stres səviyyəsi: Yüksək. İş-həyat tarazlığı: Aşağı.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
3.Diş və çənə cərrahı

Orta əməkhaqqı: 242.740 dollar. Stres səviyyəsi: Orta həddən yuxarı. İş-həyat tarazlığı: Orta həddən aşağı.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
4.Qadın doğuş həkimi və ginekoloq

Orta əməkhaqqı: 235.240 dollar.  Stres səviyyəsi: Orta həddən yuxarı.   İş-həyat tarazlığı: Orta həddən aşağı.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
5.Ortodentist

Orta əməkhaqqı: 229.380 dollar   Stres səviyyəsi: Orta həddən aşağı.   İş-həyat tarazlığı: Orta həddən yuxarı.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
6.Psixiatrist

Orta əməkhaqqı: 216.090 dollar. Stres səviyyəsi: Orta həddən yuxarı.  İş-həyat tarazlığı: Orta səviyyə

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
7.Həkim

Orta əməkhaqqı: 198.370 dollar. Stres səviyyəsi: Yüksək.   İş-həyat tarazlığı: Orta səviyyə.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
8.Protez mütəxəssisi

Orta əməkhaqqı: 196.690 dollar. Stres səviyyəsi: Orta həddən yuxarı.  İş-həyat tarazlığı: Orta səviyyədən aşağı.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
9.Uşaq həkimi

Orta əməkhaqqı: 187.540 dollar. Stres səviyyəsi: Orta həddən yuxarı.  İş-həyat tarazlığı: Orta.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
10.Diş həkimi

Orta əməkhaqqı: 174.110 dollar. Stres səviyyəsi: Orta səviyyə. İş-həyat tarazlığı: Orta həddən yuxarı.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
11.Anestezoloq tibb bacısı

Orta əməkhaqqı: 169.450 dollar. Stres səviyyəsi: Orta həddən yuxarı.  İş-həyat tarazlığı: Orta səviyyədən aşağı.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
12. Neft Mühəndisi

Orta əməkhaqqı: 154.780 dollar. Stres səviyyəsi: Orta həddən yuxarı.  İş-həyat tarazlığı: Orta səviyyədən aşağı.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
13.Elmi iş

Orta əməkhaqqı: 149.730 dollar. Stres səviyyəsi: Yüksək.  İş-həyat tarazlığı: Orta səviyyədən aşağı.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
14. Ayaq həkimi

Orta əməkhaqqı: 148.470 dollar. Stres səviyyəsi: Orta.  İş-həyat tarazlığı:Orta.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
15.Marketinq menecer

Orta əməkhaqqı: 145.620 dollar. Stres səviyyəsi: Orta həddən yuxarı.  İş-həyat tarazlığı: Orta səviyyədən aşağı.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
16.Maliyyə müdiri

Orta əməkhaqqı: 169.450 dollar. Stres səviyyəsi: Orta həddən yuxarı.  İş-həyat tarazlığı:Orta səviyyədən aşağı.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
17. Vəkil

Orta əməkhaqqı: 141.890 dollar. Stres səviyyəsi: Yüksək.  İş-həyat tarazlığı: Orta səviyyədən aşağı.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri

18. Marketinq müdiri

Orta əməkhaqqı: 137.650. Stres səviyyəsi: Yüksək.  İş-həyat tarazlığı: Orta səviyyədən aşağı.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
19.Maliyyə müşaviri

Orta əməkhaqqı: 124.140. Stres səviyyəsi: Orta həddən yuxarı.  İş-həyat tarazlığı: Orta səviyyə.

İşte, 2019'un En Çok Kazandıran Meslekleri
20. Menecer

Orta əməkhaqqı: 123.460. Stres səviyyəsi: Orta həddən yuxarı.  İş-həyat tarazlığı: Orta səviyyədən aşağı.

Hikmət Həsənov
Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

Yemək zamanı su içək, yoxsa içməyək? — Diyetoloqların yalanı...

Yemək zamanı su içək, yoxsa içməyək?
01:23
Bu gün
5306
Maraqlı
A
Yeməklə su içib-içməməklə bağlı həmişə təzadlı fikirlər səsləndirilir. Bir çox dietoloqlar və sağlam qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, yemək zamanı qətiyyən su içmək olmaz. Çünki bu zaman mədə şirəsi durulur ki, bu da turşuluğunu azaldaraq həzm prosesinə pis təsir edir.

"Ölkə.Az" medicina.az-a istinadən bildirir ki, alimlərin fikrincə, həzm prosesi mədədə deyil beyində başlayır: insan dadlı bir qida haqda düşündükdə ağız suyu ifraz olunur. Qidanı çeynəyərkən yumşalıb mədəyə düşməsi üçün  o ağız suyunun tərkibində olan fermentlərlə qarışır. Daha sonra isə prosesə mədə şirəsi qoşulur.

Qəbul edilən qidanın tamamilə həzm olunaraq maye halına - humusa çevrilməsi üçün orta hesabla 3-4 saat tələb olunur. Həmin humus mədədən bağırsağa keçərək tərkibində olan qidalı maddələri orqanizmə verir. 

Əgər qida mədədə 3-4 saat qalırsa, 300 ml su orda cəmi 10 dəqiqə qalır. Əgər insan yemək yeyərkən su içərsə, o zaman yediyi qida həzm kanalından qısa bir müddətdə keçəcək. 

Yemək zamanı içilən su mədə şirəsini durulaşdırmır və fermentləri zəiflətmir. Əksinə, onların öz işlərinin öhdəsindən gəlməsinə kömək edir. Fermetlər maye fazada işləyirlər, bu fakt həzmdən sonra qidalı maddələrin qana sovrulmasını təmin edir. 

Hətta quru yemək yesəniz belə, orqanizm lazım olan miqdarda mayeni mədəyə və bağırsağa ifraz edəcək.
 
İnsan orqanizmi mükəmməl bir sistemdir. Hətta insan bir balon su içsə belə o mədə turşuluğuna təsir edə bilməz. Əgər mədə hiss etsə ki, qidanı həzm edə bilmir, o halda əlavə olaraq ferment ifraz edir və mədə şirəsinin turşuluğunu artırır.
 
Su doğru zamanda içildikdə bədənə heç bir zərər vermir. Əksinə maye quru qidanı yumşaltmağa və daha yaxşı həzm olunmağa kömək edərək qidalı maddələrin qana sovrulmasını sürətləndirir. 
 
Yemək yeyərkən yaxşı olardı ki, qidanı tam çeynəyərək tamamilə seliklə qarışmasına şərait yaradın. Yalnız bundan sonra su içmək olar.  
Bir müsbət tərəf də var: insan yemək yeyərkən su qəbul etdikdə yeməyə fasilə verir ki, bu da doyma hissinin yaranmasını təmin edir. 

Əgər siz yeməyi su ilə deyil çayla içməyə öyrəşmisinizsə, bunun heç bir fərqi yoxdur. Maye həzm sisteminin işinə eyni dərəcədə təsir göstərir. Burda həzm sisteminin fəaliyyətinə təsir göstərəcək amil mayeni temperaturudur. O turşuluğu və həzmin sürətini artırır.

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA