İnsanı stressdən uzaqlaşdıran — 4 QİDA MƏHSULU

İnsanı stressdən uzaqlaşdıran
11:17
18.05.2017
35
Maraqlı
A
Gündəlik həyatda stresslə mübarizə aparmaq üçün bir sıra üsullardan istifadə edirik. Amma elə qida məhsulları var ki, onları qəbul etmək də stressə qarşı mübarizə aparmağa kömək edir.

"Ölkə.Az" bu gün oxucularına stressə qarşı mübarizədə kömək edən 4 qida məhsulunu təqdim edir.

Orqanizm stressə qarşı müqavimət göstərmək üçün stabil yuxu və idman hərəkətlərinə ehtiyac duyur. Bununla yanaşı düzgün qidalanma da böyük əhəmiyyət kəsb edir. 

Qara Şokolad

Şokolad yemək xüsusən də qadınları xoşbəxt edir. Qara şokolad qəbul etmək isə digər şokoladlara nisbətən stressi aradan qaldırmağa daha çox kömək edir.


Çobanyastığı çayı

Orqanizmi rahatladır və sakitləşməyə kömək edir. Digər bitki çaylarına nisbətən daha faydalıdır.


Badam

Tərkibində B, E vitaminləri və sinkin miqdarı zəngin olduğu üçün sakitləşdirici qida kateqoriyasına daxildir. Gündə bir ovuc badam yemək məsləhət görülür.


Süd

Gündəlik olaraq 1 stəkan süd için. İlıq süd stressə səbəb olan narahatçılıqdan qounmağa kömək edir və insanı sakitləşdirir.


Hikmət
Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

Rusiyanın ən yaxşı şərabı seçildi

Rusiyanın ən yaxşı şərabı seçildi
00:55
Bu gün
627
Maraqlı
A
Sevastopolda Rusiya şərablarının festivalı keçirilib.

“Ölkə.Az” xəbər verir ki, seçim üçün festivalda müxtəlif şirkətlərin şərabları təqdim edilib. Təqdim edilən 7 kateqoriyada 10  istehsalçının şərabı seçim turuna hüquq qazanıb. Ən yaxşı məhsullar sırasına isə Krım və Sevastopol şirkətlərinin şərabları layiq görülüb. Kubandan iki istehsalçı, Rostov bölgəsindən isə bir şirkətin məhsulu fərqlənib. 

Şərablar 6 münsif tərəfindən 100 bala qədər qiymətləndirilib. Şərabın qiymətləndirilməsi meyarları isə standart olub: dadın təmizliyi, məhsulun iyi və turşuluğu.

Məhsullardan dadma qapalı rejimdə keçirilib. Müsabiqənin nəticələri isə tədbirin sonunda açıqlanıb. Nəticələrə görə, Rusiyanın 2017-ci il üçün ən yaxşı şərabı Sevastopol məhsulu olub.

Ziya Səccad
Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

İnsanlar turşudan niyə zəhərlənir? — VİDEO

İnsanlar turşudan niyə zəhərlənir?
22:00
16.12.2017
1825
Maraqlı
A
Bakının Binəqədi rayonunda yaşayan 40 yaşlı Anar Hümbətov xiyar turşusundan zəhərlənərək ölüb.

Ölkə.Az Xezerxeber-ə istinadən xəbər verir ki, illərdir ev şəraitində bağlanan turşuların zəhərlənməyə səbəb olduğu deyilsə də, insanlar buna məhəl qoymurlar.

Təkcə 2017-ci ilin 11 ayı ərzində 528 nəfər turşudan zəhərlənib, 4 ölüm halı qeydə alınıb.

Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzinin şöbə müdiri Ziyəddin Kazımov evdə turşu bağlanılmasının birmənalı şəkildə əleyhinədir. Onun sözlərinə görə, konservləşdirilmiş turşularda inkişaf edən toksinlərə müdaxilə çətindir. Bu, çox hallarda ölümlə nəticələnir. Zəhərlənən insanın müdaxilə üçün maksimum 8 saatı qalır.

Çox hallarda zəhərlənməyə səbəb olma ehtimalı böyük olan turşuları əvvəlcədən müəyyən etmək olur.

Turşu zəhərlənməsinin ilkin əlaməti qarında kəskin ağrılar və mütamadi qusma hallarıdır. Çoxları tutma bağlamağı asan hesab edirlər. Əslində isə tərəvəz vasitəsi ilə bankaya daxil olan torpaq qırıntıları, toz hissəcikləri sonradan reaksiyaya girərək zəhərlənmə yaradır.

 

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA