KORONAVİRUSA YOLUXANLARIN SAYI - CANLI STATİSTİKA

İsti havalarda necə qidalanmaq lazımdır? — Siyahı

İsti havalarda necə qidalanmaq lazımdır?
00:22
09.06.2019
3742
Maraqlı
A

Getdikcə temperaturu yüksələn yay aylarında orqanizm hansı qidalardan zərər görür? Nə yeyib, nə içmək lazımdır?

Çox insanların mədə-bağırsaq pozulmalarına, zəhərlənməsinə, təzyiqinin qalxmasına, özünü pis hiss etməsinə səbəb isti ilə uyğun gəlməyən yemək-içməkdir.

“Ölkə.Az” Medicina.az-a istinadən 35 dərəcə temperaturdan sonra uzaq durmalı olduğunuz qidaların siyahısını təqdim edir.

1. Qəhvəyə yox de

Kofemanlar  yəqin ki, bunu qulaqardına vuracaq. Amma qəhvəni səhər tezdən saat 10-a kimi içə biləriz. Və ya sərin, soyuq kondinsionerli yerdəsinizsə mümkündür. Amma günortaya doğru hava qızdıqca, qəhvə içməkdən özünüzü saxlayın. Bu damar və ürəyi yüklədib, istidə onların işinə mane olacaq. Təbii ki, təzyiq də qaçılmazdır.

2. Meyvə-tərəvəz, göyərti çox təmiz yuyulmalıdır

Yayda meyvə-tərəvəzdən, xüsusən çiy halda yedikdə bəzi pozulmalar baş verir. Yayda bişmiş, qızardılmış tərəvəz əvəzinə  çiyini yemək daha yaxşıdır. Amma bir şərtlə ki, meyvə-tərəvəz yaxşıca yuyulmalı, o dərəcədə də ki, sanki dezinfeksiya edilibmiş kimi.

3. Yoqurt və süd məhsullarını azaldın

Əgər marketdən aldığınız yoqurt və ya istənilən süd məhsulu – qaymaq, kəsmik və s. 2 saatdan artıq salafanda, yolda, masada qalıbsa, onu atın, yeməyin. Əgər süd məhsulunda turş dad hiss etdinizsə, tullayın.

Çünki isti havada bu məhsullarda bakteriyalar sürətlə çoxalır, bağırsaqlara zərbə dozasına çatır. Onların xeyrindən çox zərərini görəcəksiz.

4. Gündüzlər yeməyib, gecələr çox qida qəbul etməyin

İstinin təsirindən insan səhər və günorta az qala heç nə yemir, su içir, bununla da gün ərzində çox kalori itirsə də, lazımi enerjini almır. Axşam və gecə hava bir az sərinləyir və adamda vəhşi bir aclıq yaranır. Yayda insanlar gecələr ət, kabab, çörək, yağlı qidalar yeyir. Bu isə ürək, qaraicyər, ümumilikdə orqanizm üçün zərərlidir və kökəlmək fə qaçılmazdır. Nə qədər ac olsanız da, axşamlar şorba, soyuq qidalar, salatlar yeyin.

5. Çox tərlədən qidalardan uzaq durun

Yediyimiz qidalar tər ifrazına təsir edir. Bunu alimlər araşdırıb ki, ən çox tərləyən insanlar çörək, qənd, qazlı su, acı souslar, istiot, fast-food qəbul edənlərdir. Yayda çox ədviyyat da yemək olmaz. Yalnız limon şirəsindən başqa.

6. Salat və şorbalar 1 gündən artıq saxlanmamalıdır

Yayda bişirilən və ya soyuq qidalar olan şorba və salatlar dərhal yeyilməlidir. Soyuducuda belə saxlamaq olmaz. Hətta qatıqdan doğramac belə hazırlanan kimi yeyilməlidir.

7. Balıq və ət 12 saatdan sonra yararsızdır

İsti havalarda toyuq, ət, balığın bişirilib yeyilməsinə 10 saat vaxtınız var. Əti, toyuğu alıb, maşında 5-6 saat rayona, dağa-bağa maşında aparmaq olmaz. O artıq bakteriyalarla çirklənmiş sayılır. Soyuducuda isə 10 saat qalır. Ona görə alınan kimi bişirib yeyin.

8. Buzlu su içməyin

Soyudunun buzluğundan su içmək mədə-bağırsaq, öd üçün təhlükəlidir, sonra günlərlə vəziyyəti düzəltmək üçün əziyyət çəkəcəksiz.

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

Koronavirusda immunitet qalıcı deyil, qrip kimi dəfələrlə XƏSTƏLƏNƏ BİLƏRİK

Koronavirusda immunitet qalıcı deyil, qrip kimi dəfələrlə XƏSTƏLƏNƏ BİLƏRİK
11:22
Bu gün
1964
Maraqlı
A
İngiltərəli mütəxəssislər koronavirusa qarşı immuntetin daimi olmadığını, xəstələrin hər an yenidən koronavirusa yoluxacaqlarını açıqlayıblar.

‘’Ölkə.Az’’ xəbər verir ki, İngiltərədə aparılan araşdırmada məlum olub ki, koronavirus xəstələri immuntetlərini itirərək, qripdə olduğu kimi gələn il yenidən yoluxa bilərlər. Londonun ‘’Guys and St Thomas’’ xəstəxanasında aparılan araşdırmada 90-dan artıq tibb işçisi və xəstələrin immuntet sistemi araşdırılıb. Virusa qarşı savaşan antikorlar virus yoluxduğu anda yüksələrək, 3 həftədən sonra sürətlə aşağı düşüb. Qan testlərinin nəticəsinə görə virusa yoluxanların 60 faizi güclü immuntet sayəsində sağalıblar. Ancaq üç ay sonra sadəcə 17 faiz insan virusa qarşı immunitetini qoruyub saxlaya bilib. Mütəxəssislərin fikrincə immunteti qorumağın ən yaxşı yolu virusa qarşı peyvəndin vurulmasıdır.

Koronavirüsle ilgili yeni araştırma: Bağışıklık kalıcı değil, grip gibi sürekli korona olabiliriz

Ölkə.Az

 

ŞƏRH YAZ
0

Qaraciyərin ''dostu'' sayılan QİDALAR BUNLARDIR

Qaraciyərin ''dostu'' sayılan QİDALAR BUNLARDIR
14:19
13.07.2020
4142
Maraqlı
A
Qaraciyərin yağlanmasının qarşısının alınmaması serroz və ya xərçəng xəstəliyinə gətirib çıxarır.

''Ölkə.Az'' xəbər verir ki, türkiyəli həkim Onur Yaprak qaraciyəri qorumazsaq ağır xəstəliklərlə üz-üzə qalacağımız barədə xəbərdarlıq edib. Qaraciyəri qorumaq üçün ona dost sayıla biləcək faydalı qidalar qəbul etməli və zərərli olanlardan da uzaq durmalıyıq. Karbohidratla zəngin hazır yeməkləri və doymuş yağ tərkibli qidaları azaltmalıyıq. Araşdırmalar göstərir ki, zərərli qidalar sayəsində hər üç nəfərdən birində qaraciyər yağlanmasına rast gəlinir. Belə ki, qaraciyəri yağlanan və iltihablanan insanın 10 il ərzində serroza və ya xərçəngə tutulma riski yüksəkdir. Spirtli içkilərdən başqa oturaq həyat tərzi və yüksək xolestrol qaraciyərə pis təsir etməkdədir. Omega-3, vitamin A, vitamin E tərkibli və zeytun yağı ilə hazırlanmış qidalar qaraciyərin dostu hesab edilir. 

Qaraciyərin sağlamlığı üçün faydalı olan 3 məhsul - AgroExpert

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA