İsti havalarda necə qidalanmaq lazımdır? — Siyahı

İsti havalarda necə qidalanmaq lazımdır?
00:22
09.06.2019
3393
Maraqlı
A

Getdikcə temperaturu yüksələn yay aylarında orqanizm hansı qidalardan zərər görür? Nə yeyib, nə içmək lazımdır?

Çox insanların mədə-bağırsaq pozulmalarına, zəhərlənməsinə, təzyiqinin qalxmasına, özünü pis hiss etməsinə səbəb isti ilə uyğun gəlməyən yemək-içməkdir.

“Ölkə.Az” Medicina.az-a istinadən 35 dərəcə temperaturdan sonra uzaq durmalı olduğunuz qidaların siyahısını təqdim edir.

1. Qəhvəyə yox de

Kofemanlar  yəqin ki, bunu qulaqardına vuracaq. Amma qəhvəni səhər tezdən saat 10-a kimi içə biləriz. Və ya sərin, soyuq kondinsionerli yerdəsinizsə mümkündür. Amma günortaya doğru hava qızdıqca, qəhvə içməkdən özünüzü saxlayın. Bu damar və ürəyi yüklədib, istidə onların işinə mane olacaq. Təbii ki, təzyiq də qaçılmazdır.

2. Meyvə-tərəvəz, göyərti çox təmiz yuyulmalıdır

Yayda meyvə-tərəvəzdən, xüsusən çiy halda yedikdə bəzi pozulmalar baş verir. Yayda bişmiş, qızardılmış tərəvəz əvəzinə  çiyini yemək daha yaxşıdır. Amma bir şərtlə ki, meyvə-tərəvəz yaxşıca yuyulmalı, o dərəcədə də ki, sanki dezinfeksiya edilibmiş kimi.

3. Yoqurt və süd məhsullarını azaldın

Əgər marketdən aldığınız yoqurt və ya istənilən süd məhsulu – qaymaq, kəsmik və s. 2 saatdan artıq salafanda, yolda, masada qalıbsa, onu atın, yeməyin. Əgər süd məhsulunda turş dad hiss etdinizsə, tullayın.

Çünki isti havada bu məhsullarda bakteriyalar sürətlə çoxalır, bağırsaqlara zərbə dozasına çatır. Onların xeyrindən çox zərərini görəcəksiz.

4. Gündüzlər yeməyib, gecələr çox qida qəbul etməyin

İstinin təsirindən insan səhər və günorta az qala heç nə yemir, su içir, bununla da gün ərzində çox kalori itirsə də, lazımi enerjini almır. Axşam və gecə hava bir az sərinləyir və adamda vəhşi bir aclıq yaranır. Yayda insanlar gecələr ət, kabab, çörək, yağlı qidalar yeyir. Bu isə ürək, qaraicyər, ümumilikdə orqanizm üçün zərərlidir və kökəlmək fə qaçılmazdır. Nə qədər ac olsanız da, axşamlar şorba, soyuq qidalar, salatlar yeyin.

5. Çox tərlədən qidalardan uzaq durun

Yediyimiz qidalar tər ifrazına təsir edir. Bunu alimlər araşdırıb ki, ən çox tərləyən insanlar çörək, qənd, qazlı su, acı souslar, istiot, fast-food qəbul edənlərdir. Yayda çox ədviyyat da yemək olmaz. Yalnız limon şirəsindən başqa.

6. Salat və şorbalar 1 gündən artıq saxlanmamalıdır

Yayda bişirilən və ya soyuq qidalar olan şorba və salatlar dərhal yeyilməlidir. Soyuducuda belə saxlamaq olmaz. Hətta qatıqdan doğramac belə hazırlanan kimi yeyilməlidir.

7. Balıq və ət 12 saatdan sonra yararsızdır

İsti havalarda toyuq, ət, balığın bişirilib yeyilməsinə 10 saat vaxtınız var. Əti, toyuğu alıb, maşında 5-6 saat rayona, dağa-bağa maşında aparmaq olmaz. O artıq bakteriyalarla çirklənmiş sayılır. Soyuducuda isə 10 saat qalır. Ona görə alınan kimi bişirib yeyin.

8. Buzlu su içməyin

Soyudunun buzluğundan su içmək mədə-bağırsaq, öd üçün təhlükəlidir, sonra günlərlə vəziyyəti düzəltmək üçün əziyyət çəkəcəksiz.

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

İkinci Dünya müharibəsində Hitler Böyük Britaniyanı niyə zəbt edə bilməyib?

İkinci Dünya müharibəsində Hitler Böyük Britaniyanı niyə zəbt edə bilməyib?
09:00
Bu gün
662
Maraqlı
A
Adolf Hitler 1940-cı ildə Böyük Britaniyanı zəbt etmək üçün apardığı döyüşlər zamanı iki ciddi səhvə yol verib və bu səbəbdən də Krallığı tutmaq ona nəsib olmayıb.

"Ölkə.Az" AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, bunu İngiltərə tarixçiləri söyləyirlər.

Onların fikrinə görə, birinci səhv ondan ibarət olub ki, alman təyyarələri bombardmanı lazım olduğundan üç həftə gec başladıb. İkinci tərəfdən isə Hitler İngiltərə aerodromlarının məhv edilməsinə o qədər də əhəmiyyət verməyib.

Fransız tarixçisi Lük Mari qeyd edirdi ki, nasist Almaniyasının ən böyük səhvi Böyük Britaniyanın mülki əhalisinin bombalanması idi. Bu hadisə Almaniyada hakimiyyətə qarşı kəskin nifrət oyatmışdı.

ŞƏRH YAZ
0

Azca kifli çörək yedikdə, orqanizmdə nə baş verər — Dəhşətə gələcəksiz

Azca kifli çörək yedikdə, orqanizmdə nə baş verər
08:31
Bu gün
742
Maraqlı
A
Kif Yer üzündə birinci yaranan canlı orqanizmlərdən hesab olunur. O, insan orqanizmi üçün ciddi təhlükə daşıyır. Alimlər göbələyi "sakit qatil" adlandırır. 90% ərzaqlar kiflənməyə məruz qalır. Kif göbələyi ağ, qara, yaşıl rəngdə olur. Çox adam kifdən qorxmur. Bəlkə siz də ərzaqda kifli hissəni kəsib, qalan təmiz yerini yeməyə yararlı hesab edənlərdənsiniz. Elə hesab edirsiz ki, kifin özünü yemirsizsə, heç nə olan deyil. Amma belə deyil.

"Ölkə.Az" medicina.az-a istinadən bildirir ki, hətta kiçik bir hissə kiflənmiş çörək yeməyin belə orqanizm üçün hansı fəsadlar yaratdığı ilə bağlı faktları təqdim edir.

Kif çox miqdarda, milyonlarla zəhər və toksin ifraz edir. Əgər bir az kifli çörəyi hətta kifli hissəsini kəsib yesəniz, sizin orqanizminizə bir qram kif yox, bütün kif ordusu, kif göbələklərinin nəhəng sistemi düşəcək. Bundan sonra onlar qana və limfalara toksin, zəhər buraxaraq sizdə baş ağrısı, halsızlıq, ürəkbulanma yaradacaq.

Bu hələ hamısı deyil.

Kif dəri hüceyrələrini də əhatə edərək, dermatit, ekzema, allergiya, civzə yarada bilir. Hətta kifli çörəyi, yeməyi iyləmək belə burunla kif göbələyinin içəri keçməsinə bəs edir.

Bəs bilməyərəkdən kifli qida yesək, nə etməli?

Mütləq süni qusma ilə mədəni boşaltmaq lazımdır. Bu zaman sanki milyonlarla göbələyi orqanizmdən çıxarmış olursuz.

Eləcə də çox miqdarda maye, su içmək, qara kömür tableti qəbul etmək olar. Amma bunlar kifləri orqanizmdən tam təmizləmir. Ona görə də yeganə qorunma yolu kifli ərzağı əlinizə əlcək taxıb, evdən çıxarıb atmaqdır.

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA