İsti havalarda necə qidalanmaq lazımdır? — Siyahı

İsti havalarda necə qidalanmaq lazımdır?
00:22
09.06.2019
3003
Maraqlı
A

Getdikcə temperaturu yüksələn yay aylarında orqanizm hansı qidalardan zərər görür? Nə yeyib, nə içmək lazımdır?

Çox insanların mədə-bağırsaq pozulmalarına, zəhərlənməsinə, təzyiqinin qalxmasına, özünü pis hiss etməsinə səbəb isti ilə uyğun gəlməyən yemək-içməkdir.

“Ölkə.Az” Medicina.az-a istinadən 35 dərəcə temperaturdan sonra uzaq durmalı olduğunuz qidaların siyahısını təqdim edir.

1. Qəhvəyə yox de

Kofemanlar  yəqin ki, bunu qulaqardına vuracaq. Amma qəhvəni səhər tezdən saat 10-a kimi içə biləriz. Və ya sərin, soyuq kondinsionerli yerdəsinizsə mümkündür. Amma günortaya doğru hava qızdıqca, qəhvə içməkdən özünüzü saxlayın. Bu damar və ürəyi yüklədib, istidə onların işinə mane olacaq. Təbii ki, təzyiq də qaçılmazdır.

2. Meyvə-tərəvəz, göyərti çox təmiz yuyulmalıdır

Yayda meyvə-tərəvəzdən, xüsusən çiy halda yedikdə bəzi pozulmalar baş verir. Yayda bişmiş, qızardılmış tərəvəz əvəzinə  çiyini yemək daha yaxşıdır. Amma bir şərtlə ki, meyvə-tərəvəz yaxşıca yuyulmalı, o dərəcədə də ki, sanki dezinfeksiya edilibmiş kimi.

3. Yoqurt və süd məhsullarını azaldın

Əgər marketdən aldığınız yoqurt və ya istənilən süd məhsulu – qaymaq, kəsmik və s. 2 saatdan artıq salafanda, yolda, masada qalıbsa, onu atın, yeməyin. Əgər süd məhsulunda turş dad hiss etdinizsə, tullayın.

Çünki isti havada bu məhsullarda bakteriyalar sürətlə çoxalır, bağırsaqlara zərbə dozasına çatır. Onların xeyrindən çox zərərini görəcəksiz.

4. Gündüzlər yeməyib, gecələr çox qida qəbul etməyin

İstinin təsirindən insan səhər və günorta az qala heç nə yemir, su içir, bununla da gün ərzində çox kalori itirsə də, lazımi enerjini almır. Axşam və gecə hava bir az sərinləyir və adamda vəhşi bir aclıq yaranır. Yayda insanlar gecələr ət, kabab, çörək, yağlı qidalar yeyir. Bu isə ürək, qaraicyər, ümumilikdə orqanizm üçün zərərlidir və kökəlmək fə qaçılmazdır. Nə qədər ac olsanız da, axşamlar şorba, soyuq qidalar, salatlar yeyin.

5. Çox tərlədən qidalardan uzaq durun

Yediyimiz qidalar tər ifrazına təsir edir. Bunu alimlər araşdırıb ki, ən çox tərləyən insanlar çörək, qənd, qazlı su, acı souslar, istiot, fast-food qəbul edənlərdir. Yayda çox ədviyyat da yemək olmaz. Yalnız limon şirəsindən başqa.

6. Salat və şorbalar 1 gündən artıq saxlanmamalıdır

Yayda bişirilən və ya soyuq qidalar olan şorba və salatlar dərhal yeyilməlidir. Soyuducuda belə saxlamaq olmaz. Hətta qatıqdan doğramac belə hazırlanan kimi yeyilməlidir.

7. Balıq və ət 12 saatdan sonra yararsızdır

İsti havalarda toyuq, ət, balığın bişirilib yeyilməsinə 10 saat vaxtınız var. Əti, toyuğu alıb, maşında 5-6 saat rayona, dağa-bağa maşında aparmaq olmaz. O artıq bakteriyalarla çirklənmiş sayılır. Soyuducuda isə 10 saat qalır. Ona görə alınan kimi bişirib yeyin.

8. Buzlu su içməyin

Soyudunun buzluğundan su içmək mədə-bağırsaq, öd üçün təhlükəlidir, sonra günlərlə vəziyyəti düzəltmək üçün əziyyət çəkəcəksiz.

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

Bu qidalar qəbizlik yaradır — SİYAHI

Bu qidalar qəbizlik yaradır
02:22
Bu gün
219
Maraqlı
A
Qəbizliyi olan insan hansı qidaların qəbizliyi yaratdığını, artırdığını və kəskinləşdirdiyini bilməlidir.

“Ölkə.Az” medicina.az-a istinadən həmin qidaların siyahısını təqdim edir.

Bunlar əsasən yüngül, asan karbohidratlardır - yarımfabrikatlar, hazır qidalar, konserv məhsullarıdır.

Çox miqdarda, yüksək zülal tərkibli qidalar da bağırsaqlarda çox qalır, uzun saata həzm olunur.

- Qoz, fındıq, badam, araxis

- Paxlalılar - noxud, lobya, soya

- Mərci, düyü, mannı

- Yumurta suda bişmiş

- qoyun, donuz, mal, keçi əti

- Bəzi balıq növləri

- Marqarin yağı

- Süd məhsulları - laktazo mənimsənilməsi pis olan insanlar südü menyudan çıxarmalıdır. Xüsusən uşaq və yeniyetmələrdə əgər uzun müddətli qəbizlik olursa, mütləq birinci südü və süd məhsullarını menyudan çıxarıb nəticəyə baxın.

- Yaşıl rəngdə tərəvəzlər

- Yaşıl banan

- Nar, heyva, üzüm, bəzi kartof növləri

- Şirniyyat məhsulları, peçenyeler, SPORT peçenyesi

- Yumşaq sort makaron

- Kakao

- Tünd çay, qəhvə, qırmızı şərab

- Açıq odda bişirilmiş manqal, qril yeməkləri

Bəs hansı qidalar qaldı?

Əslində bu qidalardan da az-az həftədə 1 dəfə yeyə bilərsiniz.

Aşağıdakı fotoda qəbizliyə qarşı bağırsaq yumşaldıcı qidalar və qarışımlar təqdim olunub.

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

“Google Go” istifadəyə verildi

“Google Go” istifadəyə verildi
23:28
21.08.2019
868
Maraqlı
A
Smartfonun daimi yaddaşında 7 MB yer tutan, “Android” sistemi ilə işləyən qurğularda “Google”un standart proqramına alternativ olan “Google Go” istifadəyə verilib.

“Ölkə.Az” “ICTnews”a istinadən internetdə informasiya axtarışına xidmət edən “Google Go” proqramı ən zəif prosessora və daha az əməli yaddaşa malik smartfonlar üçün nəzərdə tutulub.

Həmçinin mobil rabitənin siqnalı zəif olan bir şəraitdə işləmək üçün funksiyalara malikdir: məsələn, internetə qoşulma bir müddət kəsildikdə axtarış nəticələrini yadda saxlayır.

Həmçinin proqrama inteqrasiya edilmiş “Google Lens” funksiyası kameranın tuşlandığı yazıları ucadan oxumağa imkan verir. Bu funksiya veb səhifələri danışığa çevirə və səsli sorğular üzrə axtarış apara bilir.

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA