Kökəlmək istəməyənlərə — VACİB XƏBƏR

Kökəlmək istəməyənlərə
01:09
15.11.2017
1814
Maraqlı
A
İnsanlar tarix boyu kökəlməkdən və piylənməkdə qorxsalar, eyni zamanda bununla mübarizə aparsalar da, çox vaxt kilolar qalib gəlib. Bəzən insanlara hətta aclıq belə kömək edə bilməyib.

Bəs piylənməyin səbəbi nədir?

“Ölkə.Az” xəbər verir ki, amerikalı alimlərbu suala cavab tapmaq üçün araşdırmalar aparıblar. Aparılan araşdırmalardan məlum olub ki, piylənmə zülalların xüsusi bir mutasiya ilə əlaqələndirilə bilər. Təcrübələr yenə də siçanlar üzərində aparılıb.

Elm adamlarının keçirdiyi təcrübələr nəticəsində məlum olub ki, insan orqanizmində piylənmə qanda olan xüsusi gendən irəli gələ bilər. Bu gen sayəsində insan bədənində piylənmə yaranır. Çox qida qəbul etdikdə isə kökəlmə və piylənmə sürətlənir. Bundan başqa, qanda olan “Glut4” sayəsində insanın piy qatı qalınlaşır.

Biokimya mütəxəssissi və həkim Corc Qeller hesab edir ki, insan orqanizmində kökəlmək məhz qandan irəli gəlir. Əgər insan piylənməyin qarşısını almaq istəyirsə, mütəmadi olaraq qanına diqqət yetirməlidir. Qandakı zülalları və “Glut4” maddələri çoxaldığı zaman həkimə müraciət edilməlidir. Bu zaman qanı müxtəlif üsullarla ətmizləyirlər.

Braziliyalı alimlərin araşdırması nəticəsində isə insan orqanizmində piylənmənin səbəbi insan mədəsində və bağırsağında yığılan doymuş yağlarda tapılıb. Bu barədə araşdırmalar aparılıb. Araşdırmalar ilk öncə siçanın üzərində həyata keçirilib. Siçanlara doymuş yağlardan ibarət maddələr verilib. Nəticələr özünü çox gözlətməyib. Belə ki, siçanlar bir həftənin içərisində çəkilərini artırıblar. Həkimlərin fikrincə, doymuş yağlar bağırsağa və mədəyə düşdükdən sonra orqanizmdəki hüceyrələri öldürür. Nəticədə insanın doyma hissi öz funksiyasını itirir və siqnal beyinə gedib çatmır.

Hazırda həkimlər itirilmiş hüceyrələrin bərpasının necə həyata keçirilməsi üzərində çalışırlar. 

Ziya Səccad
Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
1

Orucluqda ağızdan pis qoxu gəlməmək üçün nə etməli? — FAYDALI MƏSLƏHƏTLƏR

Orucluqda ağızdan pis qoxu gəlməmək üçün nə etməli?
16:24
Bu gün
912
Maraqlı
A
Ramazan ayında uzun müddət ac qalmaq və gün ərzində maye qəbul etməmək ağızdan pis qoxu gəlməsinə səbəb ola bilər.

“Ölkə.Az” xəbər verir ki, bu qoxunun qarşısını almaq üçün aşağıdakılara əməl etmək lazımdır.

Ağız qoxusuna səbəb çürük diş və diş əti problemi ola bilər. Bu qoxunun ən böyük səbəbi dişlərdə və ağız boşluğunda bakteriya artıqlarının birləşmələrindən yaranır. Ramazanda isə uzun müddət ac qalmaq bu qoxunu artırır. Bundan başqa  həzm sistemi, badamcıqlar, farengit və ciyər problemləri də ağız qoxusuna səbəb ola bilər.

 

Sahurdan sonra ağız sağlamlığına diqqət edin

Oruc tutanda qidalanma prosesi tamamilə dəyişir və insan uzun müddət ac və susuz qalır. Ac qalanda isə ağızda bakteriyalar çoxalır, diş çürükləri artır. Sahurdan sonra dişləri diqqətlə təmizləyin, bu bakteriyaları azaldır.

 

Diş fırçası və ipdən istifadə edin
Yeməkdən həmən sonra dişi fırçalamaq əvəzinə, bir saat sonra dişləri fırçalayın. Bakteriyalar azalır. Eyni zamanda diş ipindən də istifadə etmək bakteriyaların azalmasına səbəb olur.

 


Stress ağız qoxusuna səbəb ola bilər
Qoxunun qarşısını almaq üçün diş əti xəstəlikləri, çürük diş, qoyulmaq dişləri yoxlatdırmaq lazımdır. Bundan başqa stress ağız suyunun azalmasına, bu isə ağız qoxusuna səbəb ola bilər. Stress orqanizmlə yanaşı diş və ağıza da ziyan vurur.

 


 

Ədəvalı yeməklərdən uzaq durun
Ədəvalı yeməklər ağız quruluğuna səbəb olur. Bundan başqa ədəva tər və nəfəs yolu ilə ifraz olunur. Bu isə pis ağız qoxusunu artırır. 

 

Bir bardaq çay əvəzinə bir dilim meyvə

Sahurda istifadə edilən çay və qəhvə, ədəvalı qidalar ağız quruluğunun artmasına səbəb olur. Bunların əvəzinə  təzə sıxılmış meyvə suyu, meyvə-səbzə və taxıllı qidalar istifadə etmək məsləhət görülür. Belə qidalar ağız suyunu sürətləndirir.

 

 

 

Süd məshullarından çox istifadə etməyin

İstifadə edilən qidalar ağız qoxusu ilə əlaqəlidir. Süd məhsulları bir çox halda ağız qoxusuna səbəb olur. Tox saxladığı üçün sahurda qəbul edilən pendir və yumurta ağız qoxusuna səbəb olur. Pomidor kimi tərkibində su miqdarı çox olan tərəvəzlər ağız qoxusunun azalmasına səbəb olur.

Başqa məsləhətlər

1.Ağız quruluğu ağız qoxusunun artmasına səbəb olur. Gün ərzində ağzınızı su ilə yaxalayın;

2.Ağız təmizliyinə diqqət göstərin. Dişləri və dili təmiz saxlayın;

3.Sarımsaq və soğan kimi qoxunu artıran qidaları çiy qəbul etməyin;

4.Enerji içkilərindən uzaq durun;

5.Loxmaları mümkün qədər çox çeynəyin;

6.Ət və ət məhsullarından çox istifadə etməyin.

Hikmət Həsənov
Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

Yedikdən sonra tumunu atmayın — Farmakoloji imperiyanın gizli saxladığı DƏRMAN

Yedikdən sonra tumunu atmayın
01:35
Bu gün
15883
Maraqlı
A
Artıq albalı mövsümü başlayıb. Sağlamlıq üçün əvəzsiz olan bu meyvənin faydasının daha çox tumlarında olduğu açıqlanıb. Belə ki, qədimdən albalı tumlarından müxtəlif xalq təbabəti reseptlərində istifadə olunurmuş. Lakin müasir tibb bu üsulu gizli saxlamağa üstünlük verir.

“Ölkə.Az” Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, albalı tumlarının tərkibində bir çox meyvələrin çəyirdəyində olduğu kimi amiqdalin maddəsi çoxdur. Məhz bu maddə çəyirdəyə acı dad verir. 

Mədə şirəsinin təsiri ilə amiqdalin qlükoza və sinil turşusuna ayrılır. Sinil turşusu tumun nüvəsində çoxdur və toksikidir, yəni zərərlidir. 

Badam və əriyə nisbətən albalıda bu toksiklik az - 0,9%-dir. 

Əgər albalı tumu ortadan bölünmədən, çəyirdəyi sındırılmadan yeyilərsə, sinil turşusu orqanizmə düşmür. Bu zaman tum mədədə bölünmür, ərimir və çəyirdək demək olar ki, bağırsaqdan bütöv şəkildə xaric olur. 

Bir çox mütəxəssislər və həkimlər insanları sinil turşusu ilə zəhərlənməkdən ehtiyatlı olmağa çağıraraq, hətta albalı kompotu və mürəbbəsi qəbul etməkdən də çəkindirir. Çox insanlar albalının məhz bu toksikiliyinə görə uzaq durur və tumundan qorxur. Amma aparılan araşdırmalar göstərib ki, kompot, şirə və mürəbbədə olan tumlarda sinil turşusu yoxdur. Çünki bu məhsullar qaynadıldığı zaman təhlükə aradan qalxır. 

Amiqdalin – həm də B17 vitamini kimi məşhurdur və onun haqqında əfsanələr dolaşır. Son zamanlar B 17-nin xərçəngin dərmanı olması barədə fikirlər yazılır. Hətta alimlər bəyan etdilər ki, ərik çəyirdəyi yeyən adamlar xərçəngə yoluxmur. Ərik çəyirdəyində də Amiqdalin yüksək dərəcədədir.

Lakin bu yöndə aparılan elmi tədqiqatlar bu fikri təsdiq etmədi, əksinə, FDA təşkilatı rəsmi olaraq Amiqdalin tərkibli preparatların yüksək toksiki təsirinə görə qəbulunu qadağan etdi.

Ancaq xalq təbabəti və qeyri-ənənəvi təbabətin biliciləri bu rəsmi mövqe ilə razılaşmayaraq, öz təcrübələrini aparıb və B17-nin zərəri barədə farmakoloji şirkətlərin bilə-bilə yanlış rəy verdiyini bəyan etmişdilər. Qısacası, onlar bildirirlər ki, farmakoloji imperiya xərçəngin dərmanını tapmaqda maraqlı deyil və bu işdə güclü olan çəyirdək, B17 məsələsini bilə-bilə səhv yola yönəldib.

Lakin ümumilikdə xalq təbabətində albalı tumlarından bir çox xəstəliklərdə istifadə olunmaqdadır:

-Podaqra
-Anemiya
-Böyrək, sidik kisəsi daşı
-Şəkərli diabet
-Pnevmoniya
-Avitaminoz
-Oynaq xəstəlikləri

Rusiyada albalı tumlarından uşaqlar və böyüklər üçün kisələr, yastıqlar, isidicilər, hətta oyuncaqlar da hazırlanıb. 

Albalı tumu doldurulmuş kisəciklər hazırlanıb, bu kisəciklərdən masaj məqsədilə istifadə olunub. Hətta tum doldurulmuş yastıq da yaradıblar. Belə yastıq və kisələrin immuniteti qaldırdığı, soyuqdəymə zamanı masaj edildiyində effektiv olduğu deyilir.

Albalı tumundan dərmanın hazırlanması:

5 qr zədəsiz, bütov tumların üzərinə 200 ml qaynar su alınır, 15 dəqiqə dəmlənir, sonra süzülür. 

Bu üsulla kompreslər və ayaq vannaları etmək olar. 

Uşaqlarda imminuteti qaldırmaq üçün isə tumları dəsmalın üzərinə sərib, döşəməyə qoyun. Uşaq, hətta böyüklər bu tumların üzərində 10 dəqiqə gəzərək ayaqlarını masaj etməlidir.

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA