
"Ölkə.Az" xəbər verir ki, diyetoloq Ləman Süleymanovanın AzərTac-a verdiyi məlumata görə, bədən çəkisini özbaşına artırmaq istəyənlər bəzən ciddi xəstəliklərə tutulur və ya hədsiz dərəcədə kökəlirlər. O, həmin prosesin nəzarət altında və xüsusi proqramla aparılmalı olduğunu bildirib: “Çox vaxt çəki artırmaq üçün müxtəlif preparatlar qəbul edir, iynə vurdururlar. Xüsusilə yeniyetməlik dövründə belə üsullardan istifadə etmək yolverilməzdir. Bu, ciddi hormonal pozuntuya səbəb ola bilər. Bir qədər yaşlı xanımlarda isə bu növ qaydalara əməl edilməməsi ginekoloji və mədə-bağırsaq problemlərinə, hətta xərçəng xəstəliyinə səbəb ola bilər”.
Onun dediyinə görə, sağlamlığında heç bir problem olmayan, fəal həyat tərzi keçirən uşaq və yeniyetmənin arıqlığına görə narahat olmaq əbəsdir: “Belə olduqda çəki artırmaq üçün sadəcə qida rasionuna diqqət yetirmək lazımdır. Əsasən immunitetin bərpası baxımından gündə üç-dörd dəfə qidalanmaq, mövsümi meyvə-tərəvəzlər yemək, infeksiyalardan qorunmaq vacibdir. Bunun üçün ət məhsulları və C vitamini ilə zəngin sitrus meyvələrinə üstünlük verilməlidir. Vitamin, zülal və karbohidrat balansı normal çəkinin təminatıdır”.
Ölkə.Az
“Ölkə.Az” xəbər verir ki, dişinizi ağartmaq üçün külli miqdarda pul xərcləməkdənsə, bu qidalarla ağartmaq olar. Xüsusən də kərəviz sapı dişləri daha da ağardan qida sayılır.
Qəbul etdiyimiz qidaların bir çoxunda rəng və kimyəvi maddələr var. İllər ərzində qəbul etdiyimiz bu qidalar dişlərimizin rəngini dəyişir, bəzən isə qalıcı olur.
Dişlərimizi təbii yolla ağartmaq üçün istifadə edə biləyəciyimiz qidaların siyahısını oxucularımızla bölüşürük.
Çiyələk
Çiyələk təbii dişağardıcıdır. Tərkibində olan maddələ diş ləkələrini azaldır. Dişinizi ağartmaq üçün gündə 6 ədəd çiyələk yeyin. Çiyələyi yeyərkən çoxlu çeynəmək lazımdır. Uzun müddət çiyələk çeynəmək dişi ağardır.
Alma
Ağ dişlərə qovuşmaq üçün alma yemək lazımdır. Almanı çeynəmək tüpürcək ifrazını artırır. Tüpürcək artanda isə ağızdakı dişlərə bulaşan qida rəngləri qalıcı olmur. Bundan başqa almanın tərkibindəki malik turşusu da dəriyə hopan bakteriyaları yox edir, diş ləkələrini itirir.
Çərəz
Çərəzlərdən də xüsusən qoz, badam və qovrulmuş fındıq yemək dişləri ağardır. Onların tərkibindəki kalsium dişləri gücləndirir.
Saçaqlı pendir
Saçaqlı pendir də dişləri ağardır. Çünki saçaqlı pendir ağızda çox çeynəndikdə tüpürcək ifrazını artırır və dişin üstündəki ləkələri qoparır. Bundan başqa pendirin tərkibindəki kalsium da dişləri gücləndirir.
Kərəviz
Ən təsirli dişağardıcıdır. Təzə kərəvizi birbaşa qəbul etmək olar. Kərəvizin tərkibindəki selluloz maddə karbonat kimidir.
Yerkökü
Yerkökünün tərkibindəki maddələr dişin üzərindəki ləkələri silir. Çoxlu miqdarda yerkökü qəbul etmək və çeynəmək çox faydalıdır.
Hikmət Həsənov
Ölkə.Az
“Ölkə.Az” “Daily Mail”ə istinadən xəbər verir ki, hər gün qaragilə qəbul etmək ürək-damar xəstəliklərinə yoluxma riskini 20 faiz aşağı salır.
Təcrübədə 40 nəfər iştirak edib. 20 nəfər hər gün tərkibində 200 qram qaragilə olan şirə qəbul edib. Digər 20 nəfər isə adi şirə qəbul edib. Məlum olub ki, qaragilə şirəsi içən insanlarda qan dövranı 2 saat sonra kifayət qədər yaxşılaşıb.
Bir ay sonra isə bu şəxslərdə qan təzyiqi aşağı düşür və özlərini daha yaxşı hiss edirlər.
Təcrübənin müəlliflərindən biri, Ana Rodriqes-Mateos deyib:
“Qaragilənin tərkibi polifenolla zəngindir və eyni zamanda digər birləşmələr də var. Bu sıraya prosianidlər, flavonollar və fenol turşuları daxildir. Eyni zamanda zülal, vitamin və minerallarla da zəngindir”.
Hikmət Həsənov
Ölkə.Az