Koreyalı alimlər dəniz ilbizindən yara üçün yapışqan hazırladılar

Koreyalı alimlər dəniz ilbizindən yara üçün yapışqan hazırladılar
18:21
15.05.2017
7
Maraqlı
A
Koreyalı alimlər çapıq izlərini itirmək üçün yeni krem hazırlayıblar.

"Ölkə.Az" xəbər verir ki, alimlərin yeni ixtirası dəniz ilbizlərinin tərkibində olan yapışqanlı zülal əsasında hazırlanıb.

Yapışqanlı maddələr yaranın kənarlarını bərkitmək üçün tibbdə istifadə edilir. Amma bu maddələr yaranı qurumaqdan qorumur və bəzən qıcıq doğura bilər.

Alimlər müəyyən ediblər ki, dəniz ilbizlərinin ifraz etdiyi yapışqanlı maddələr onlara okeanda qayalardan yapışmağa kömək edir. Deməli nəm şərait onlar üçün problem deyil. Yeni yapışqanı hazırlamaq üçün koreyalı mütəxəssislər bu maddədən və peptiddən istifadə ediblər.

Yeni maddə kəsəyənlər üzərində sınaqdan keçirilib. Sınaq 11 gün ərzində uğurla nəticələnib. Dərin yara 28 günə tam sağalıb.

Hikmət
Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

Rusiyanın ən yaxşı şərabı seçildi

Rusiyanın ən yaxşı şərabı seçildi
00:55
Bu gün
627
Maraqlı
A
Sevastopolda Rusiya şərablarının festivalı keçirilib.

“Ölkə.Az” xəbər verir ki, seçim üçün festivalda müxtəlif şirkətlərin şərabları təqdim edilib. Təqdim edilən 7 kateqoriyada 10  istehsalçının şərabı seçim turuna hüquq qazanıb. Ən yaxşı məhsullar sırasına isə Krım və Sevastopol şirkətlərinin şərabları layiq görülüb. Kubandan iki istehsalçı, Rostov bölgəsindən isə bir şirkətin məhsulu fərqlənib. 

Şərablar 6 münsif tərəfindən 100 bala qədər qiymətləndirilib. Şərabın qiymətləndirilməsi meyarları isə standart olub: dadın təmizliyi, məhsulun iyi və turşuluğu.

Məhsullardan dadma qapalı rejimdə keçirilib. Müsabiqənin nəticələri isə tədbirin sonunda açıqlanıb. Nəticələrə görə, Rusiyanın 2017-ci il üçün ən yaxşı şərabı Sevastopol məhsulu olub.

Ziya Səccad
Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

İnsanlar turşudan niyə zəhərlənir? — VİDEO

İnsanlar turşudan niyə zəhərlənir?
22:00
16.12.2017
1825
Maraqlı
A
Bakının Binəqədi rayonunda yaşayan 40 yaşlı Anar Hümbətov xiyar turşusundan zəhərlənərək ölüb.

Ölkə.Az Xezerxeber-ə istinadən xəbər verir ki, illərdir ev şəraitində bağlanan turşuların zəhərlənməyə səbəb olduğu deyilsə də, insanlar buna məhəl qoymurlar.

Təkcə 2017-ci ilin 11 ayı ərzində 528 nəfər turşudan zəhərlənib, 4 ölüm halı qeydə alınıb.

Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzinin şöbə müdiri Ziyəddin Kazımov evdə turşu bağlanılmasının birmənalı şəkildə əleyhinədir. Onun sözlərinə görə, konservləşdirilmiş turşularda inkişaf edən toksinlərə müdaxilə çətindir. Bu, çox hallarda ölümlə nəticələnir. Zəhərlənən insanın müdaxilə üçün maksimum 8 saatı qalır.

Çox hallarda zəhərlənməyə səbəb olma ehtimalı böyük olan turşuları əvvəlcədən müəyyən etmək olur.

Turşu zəhərlənməsinin ilkin əlaməti qarında kəskin ağrılar və mütamadi qusma hallarıdır. Çoxları tutma bağlamağı asan hesab edirlər. Əslində isə tərəvəz vasitəsi ilə bankaya daxil olan torpaq qırıntıları, toz hissəcikləri sonradan reaksiyaya girərək zəhərlənmə yaradır.

 

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA