Meyvə şirələri yeməkdən 30-40 dəqiqə əvvəl içilməlidir

Meyvə şirələri yeməkdən 30-40 dəqiqə əvvəl içilməlidir
01:17
11.06.2019
1211
Maraqlı
A
Meyvə şirələrinin tərkibində olan vitaminlər, mineral duzlar, mikroelementlər və digər qida komponentləri insan orqanizmi üçün faydalıdır. Onlar həm təbii, həm də qablaşdırılmış formalarda hazırlanır. Meyvə şirələri düzgün qəbul edilməyəndə isə orqanizmə heç bir fayda vermir.

"Ölkə.Az" xəbər verir ki, diyetoloq Ləman Süleymanova azərtac-a bildirib ki, meyvə şirələri çəkiləndən sonra uzun müddət saxlanılmamalıdır: "Təzə çəkilmiş şirə həmin müddətdən artıq qalanda tərkibindəki bioloji maddələr dağılır. Həmin şirələri yeməkdən ən azı 30-40 dəqiqə əvvəl içmək daha faydalıdır, çünki bu zaman orqanizm onu daha tez sorur və biokimyəvi proseslər asan gedir. Yeməkdən dərhal sonra şirə içmək, xüsusilə meyvə şirəsi qəbul etmək məsləhət görülmür. Qəbul edilmiş qidanın meyvə şirəsi ilə qarışması bağırsaqlarda köp yaranmasına səbəb olur".

O, daha sonra deyib: "Alma şirələrinin tərkibində olan pektin maddəsi orqanizmdə şlakların, yəni yoğun bağırsaqda toplanan həzm olunmamış qida qalıqlarının parçalanmasına kömək edir. Ona görə də fitneslə məşğul olanların və ya çəki problemi ilə üzləşənlərin alma şirəsi qəbul etməsi məsləhətdir".

Çəyirdəkli meyvələrin - ərik, zoğal, gavalı, şaftalı meyvələrinin şirəsini digər şirələrlə qarışdırmaq məsləhət görülmür. Diyetoloqun fikrincə, təbii meyvə şirələri ilə yanaşı qablaşdırılmış şirələrdən də istifadə edərkən diqqət yetirilməli bir sıra məqamlar var: "Qablaşdırılmış meyvə şirələri bir sıra texniki emal prosesləri keçdikdən sonra müəyyən banka, butulka və ya qablara yığılır. Daha yaxşısı təktərkibli meyvə şirələrinin qəbul edilməsidir".

Tumlu meyvələrin - alma, armud və üzüm meyvələrinin şirəsini isə digər şirələrlə qarışdırmaq olar.

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

Alimlərdən zəlzələ haqqında — YENİ KƏŞF

Alimlərdən zəlzələ haqqında
09:24
Bu gün
2984
Maraqlı
A
Alimlər zəlzələni kosmosdan çəkilmiş şəkillərlə proqnozlaşdırmağı kəşf ediiblər.

 "Ölkə.Az" xəbər verir ki, Rusiya və Amerika alimləri birlikdə peyk şəkillərindən avtomatlaşdırılmış "zəlzələ proqnozu" sistemini yaradıb. Alimlərin sözlərinə görə, sonradan zəlzələlərin baş verdiyi ərazilərdəki qeyri-adi ionosfer anomaliyaları Sovet alimləri tərəfindən 1980-ci illərdə "Interkosmos-19" peykinin məlumatlarını təhlil edilib.

Bir qayda olaraq, bu cür hadisələr təbii fəlakətdən bir neçə gün əvvəl yaranıb. Bundan sonra tədqiqatçılar seysmik fəaliyyət sahələrində termal anomaliyaların görünüşünü qeydə alıb ki, bu da peyklərdən istifadə etməklə izlənilə bilib. Onlar müxtəlif yüksəkliklərdə - yerin səthindən buludların yuxarı kənarına qədər meydana gəliblər. Bütün bu məlumatlar bizə zəlzələ xəbərinin fiziki bir modelini inkişaf etdirməyə imkan verib.               

 Müşfiq Məmmədov
  Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

Qəlyanın qorxulu nəticələri — XƏBƏRDARLIQ

Qəlyanın qorxulu nəticələri
08:30
Bu gün
2176
Maraqlı
A
Kişilər və qadınlar arasında bədə çevrilən qəlyan çəkmək deyildiyi kimi siqaretdən az zərərli yox, əksinə çox zərərlidir.

“Ölkə.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, Kaliforniya universitetinin alimləri xəbərdarlıq edib ki, qəlyan sevənlər daha çox dozada müxtəlif zərərli kanserogen birləşmələr udur.

Belə bir mif yayılıb ki, giya qəlyanda  su tüstünü və zərərli maddələr  filtrə edir və zərərli olmur. Lakin təcrübə göstərir ki, əskinə sudan keçdikdə elə zərrəciklər yaranır ki, onlar ağciyərlərin ən dərin qatlarına gedib çıxır. Bir dəfə qəlyan tüstüsünü sinəyə çəkmək 1 ədəd siqaret çəkməyə bərabərdir.

Dəqiqələlər, bəzən 15-20 dəqiqə çələn qəlyan 10-12 siqareti əvəz edir.

Nikotindən əlavə qəlyanla orqanizmə benzol, karbon oksid, qliserin qəbul olunur. Bunlar da ağciyər və qan damar sistemində xəstəliklərə, eləcə də xərçəngə səbəb olur.

Ona görə siqaret yox, qəlyan çəkməklə nikotini azaldanlar böyük səhv edir və qəlyan yaxın gələcəkdə onu çəkənlər üçün ciddi fəsadlar yaradacaq.

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA