Orucluqda ağızdan pis qoxu gəlməmək üçün nə etməli? — FAYDALI MƏSLƏHƏTLƏR

Orucluqda ağızdan pis qoxu gəlməmək üçün nə etməli?
16:24
24.05.2018
7710
Maraqlı
A
Ramazan ayında uzun müddət ac qalmaq və gün ərzində maye qəbul etməmək ağızdan pis qoxu gəlməsinə səbəb ola bilər.

“Ölkə.Az” xəbər verir ki, bu qoxunun qarşısını almaq üçün aşağıdakılara əməl etmək lazımdır.

Ağız qoxusuna səbəb çürük diş və diş əti problemi ola bilər. Bu qoxunun ən böyük səbəbi dişlərdə və ağız boşluğunda bakteriya artıqlarının birləşmələrindən yaranır. Ramazanda isə uzun müddət ac qalmaq bu qoxunu artırır. Bundan başqa  həzm sistemi, badamcıqlar, farengit və ciyər problemləri də ağız qoxusuna səbəb ola bilər.

 

Sahurdan sonra ağız sağlamlığına diqqət edin

Oruc tutanda qidalanma prosesi tamamilə dəyişir və insan uzun müddət ac və susuz qalır. Ac qalanda isə ağızda bakteriyalar çoxalır, diş çürükləri artır. Sahurdan sonra dişləri diqqətlə təmizləyin, bu bakteriyaları azaldır.

 

Diş fırçası və ipdən istifadə edin
Yeməkdən həmən sonra dişi fırçalamaq əvəzinə, bir saat sonra dişləri fırçalayın. Bakteriyalar azalır. Eyni zamanda diş ipindən də istifadə etmək bakteriyaların azalmasına səbəb olur.

 


Stress ağız qoxusuna səbəb ola bilər
Qoxunun qarşısını almaq üçün diş əti xəstəlikləri, çürük diş, qoyulmaq dişləri yoxlatdırmaq lazımdır. Bundan başqa stress ağız suyunun azalmasına, bu isə ağız qoxusuna səbəb ola bilər. Stress orqanizmlə yanaşı diş və ağıza da ziyan vurur.

 


 

Ədəvalı yeməklərdən uzaq durun
Ədəvalı yeməklər ağız quruluğuna səbəb olur. Bundan başqa ədəva tər və nəfəs yolu ilə ifraz olunur. Bu isə pis ağız qoxusunu artırır. 

 

Bir bardaq çay əvəzinə bir dilim meyvə

Sahurda istifadə edilən çay və qəhvə, ədəvalı qidalar ağız quruluğunun artmasına səbəb olur. Bunların əvəzinə  təzə sıxılmış meyvə suyu, meyvə-səbzə və taxıllı qidalar istifadə etmək məsləhət görülür. Belə qidalar ağız suyunu sürətləndirir.

 

 

 

Süd məshullarından çox istifadə etməyin

İstifadə edilən qidalar ağız qoxusu ilə əlaqəlidir. Süd məhsulları bir çox halda ağız qoxusuna səbəb olur. Tox saxladığı üçün sahurda qəbul edilən pendir və yumurta ağız qoxusuna səbəb olur. Pomidor kimi tərkibində su miqdarı çox olan tərəvəzlər ağız qoxusunun azalmasına səbəb olur.

Başqa məsləhətlər

1.Ağız quruluğu ağız qoxusunun artmasına səbəb olur. Gün ərzində ağzınızı su ilə yaxalayın;

2.Ağız təmizliyinə diqqət göstərin. Dişləri və dili təmiz saxlayın;

3.Sarımsaq və soğan kimi qoxunu artıran qidaları çiy qəbul etməyin;

4.Enerji içkilərindən uzaq durun;

5.Loxmaları mümkün qədər çox çeynəyin;

6.Ət və ət məhsullarından çox istifadə etməyin.

Hikmət Həsənov
Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

Napoleonun papağı hərracda satıldı — Rekord qiymət

Napoleonun papağı hərracda satıldı
18:05
Bu gün
155
Maraqlı
A
Fransız imperator Napoleon Bonaparta məxsus bir papaq Lion şəhərində keçirilən hərracda satışa çıxarılıb.

 “Ölkə.Az” xəbər verir ki, papağın Fransanın İngiltərəyə məğlub olduğu Vaterlo savaşından qaldığı ehtimal edilir. Papaq Napoleonun ölümündən 200 il sonra tapılıb. Dərisi qurumuş və çat olduğu üçün yaxşı qalmayan papağın 30-40 min avroya satılacağı düşünülürdü. Amma papaq Lion hərracında 350 min avroya satılıb.

Qara qunduz dərisindən hazırlanmış papaq ikitərəfli istifadə edilə bilər. Önündə və arxasındakı işarələr məşhur dövlət xadiminin savaş vaxtı müəyyən edilməsini təmin edir.

Napoleon iqtidarda olduğu müddət ərzində papaqlarını fransız papaq istehsalçısı Poparddan alıb. O, 15 il ərzində 120 papaq alıb.

Hikmət Həsənov
Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

Qabığı ilə yeyiləndə orqanizmi xərçəng xəstəliyindən qoruyan qidalar — SİYAHI və FOTOLAR

Qabığı ilə yeyiləndə orqanizmi xərçəng xəstəliyindən qoruyan qidalar
15:53
Bu gün
635
Maraqlı
A
Peşəkar dietoloqlar bəzi meyvələri qabığı ilə yeyəndə xərçəng riskini azaltdığını deyirlər.

“Ölkə.Az” qabıqları ilə qəbul ediləndə xərçəng xəstəliyinə qarşı mübarizə aparmağa kömək edən qidaların siyahısını oxucularına təqdim edir.

Kivi

Kivinin tüklü səthi antioksidantlarla zəngindir. Bundan başqa iltihaba qarşı və allergiyaya qarşı xüsusiyyətləri var. Kivinin qabığı meyvəsindən 3 dəfə çox antioksidanta sahibdir. Kivinin qabığı “Staphylococcus” və “E-coli” kimi qida zəhərlənməsinə səbəb olan bakteriyaları məhv edir. Qabıqlı kivini blenderdən keçirib qəbul edin.

Ananas

Ananasın sərt çəyirdəkli hissəsindən istifadə etmək olar. Tərkibində lif və C vitamini ilə yanaşı bromelain adlı maddə var. Bu maddə qidanı və ölü toxumaları həzm sistemində sürətlə parçalayır və mədəmizi qoruyur. Ananasın çəyirdəyində bromelain maddəsinin miqdarı meyvəsindəkinə nisbətən iki dəfə çoxdur. Çəyirdəyi əzin, suyunu içkilərinizə əlavə edin.


Banan

Aparılan tədqiqat sübut edib ki, banan qabığının tərkibində serotonin maddəsi çoxdur. Bu isə depressiyanı azaldır. Banan qabığının tərkibindəki lutein antioksidantı isə göz hüceyrələrini ultra-bənövşəyi şüalardan qoruyur. Bu şüalara çox məruz qalmaq isə katarakt riskini artırır. Bananın qabığını 10 dəqiqə qaynadıb soyudulmuş suyunu içmək, ya da çəkib suyunu içmək məsləhət görülür.


Sarımsaq
Aparılan araşdırmalar sübut edib ki, sarımsağın qabığında 6 fərqli antioksidant var. Sarımsağın qabığında yaşlanma prosesi ilə mübarizə aparan və ürəyi qoruyan fenilpropanoid antioksidantları var. Sarımsağın üzərinə zeytun yağı əlavə edib sobada bişirilən yeməklərə və ya bişmiş tərəvəzlərə əlavə etmək olar.

Naringi

Naringi və portağalın içərisindəki ağ rəngli tüklərin tərkibində pektin maddəsi var. Pektin xolestorolu azaltmağa və bağırsaqlardakı müsbət bakteriyaların qalmasına kömək edir. Qabığı ilə birlikdə sıxılan naringinin suyunu içmək məsləhətdir.

Balqabaq tumu və qabığı

Balqabaq dəri və dırnaqlar üçün faydalıdır. Ürək xəstəliyi və xərçəngə qarşı qoruyan bir antioksidant olan betakarotinlə zəngindir. Balqabağın qabığını yemək çətindir. Bu səbəbdən sıxıb suyunu içmək, tumlarını isə qabıqlı yemək məsləhətdir.

Hikmət Həsənov
Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA