Qara ciyər xərçənginə səbəb olan — FAKTORLAR

Qara ciyər xərçənginə səbəb olan
12:30
06.12.2017
1805
Maraqlı
A
Gündəlik həyatımızda bilmədən yaranan qidalanma vərdişləri xərçəngə səbəb ola bilər.

"Ölkə.Az" xəbər verir ki, son dövrlər xərçəng xəstəliyinin artım səbəbi bilinməsə də, mütəxəssislər bəzən bilmədən etdiyimiz qidalanma vərdişlərinin də xərçəng xəstəliyinə səbəb olduğunu bildirir.

Açıq havada satılan quru meyvə və ədviyyata diqqət edin

Açıq havada satılan quru meyvə və ədviyyatın tərkibində aspergillus göbələyində olan aflatoksin adlı toksin var. Bu toksin sonradan qara ciyər xərçənginə səbəb ola bilər.

Qəbul edilən qidaların tərkibində aflatoksin olmamasına diqqət etmək lazımdır. Kiflənmiş qidaların tərkibində olan zəhərli toksinlər yığılaraq qara ciyər xərçənginin strukturunu dəyişdirir və bir müddət sonra qara ciyər xərçənginə səbəb olur.

Dərman qəbuluna diqqət edin

Dünyada bir milyondan çox insan qara ciyər xərçəngindən dünyasını dəyişir. Bu xəstəlik şüursuz şəkildə dərman qəbulu səbəbindən də yaranır. Necə gəldi antibiotik soyuqdəymə dərmanı qəbul etmək olduqca təhlükəlidir. Bu səbəbdən dərmanları qəbul edəndə diqqətli olmaq və həkimlə məsləhətləşmək lazımdır.

Qara ciyər xərçəngi son mərhələyə qədər özünü biruzə vermir. Bu səbəbdən qara ciyər xərçənginin əlamətlərinə diqqət etmək lazımdır.

Bu əlamətlər qarın nahiyəsində ərimə, iştahsızlıq, sidiyin rənginin tündləşməsidir.

Qarın nahiyəsindən kürəyə vuran ağrılar da qara ciyər xərçənginin erkən əlamətlərindən sayılır.

Hikmət Həsənov
Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

Rusiyanın ən yaxşı şərabı seçildi

Rusiyanın ən yaxşı şərabı seçildi
00:55
Bu gün
717
Maraqlı
A
Sevastopolda Rusiya şərablarının festivalı keçirilib.

“Ölkə.Az” xəbər verir ki, seçim üçün festivalda müxtəlif şirkətlərin şərabları təqdim edilib. Təqdim edilən 7 kateqoriyada 10  istehsalçının şərabı seçim turuna hüquq qazanıb. Ən yaxşı məhsullar sırasına isə Krım və Sevastopol şirkətlərinin şərabları layiq görülüb. Kubandan iki istehsalçı, Rostov bölgəsindən isə bir şirkətin məhsulu fərqlənib. 

Şərablar 6 münsif tərəfindən 100 bala qədər qiymətləndirilib. Şərabın qiymətləndirilməsi meyarları isə standart olub: dadın təmizliyi, məhsulun iyi və turşuluğu.

Məhsullardan dadma qapalı rejimdə keçirilib. Müsabiqənin nəticələri isə tədbirin sonunda açıqlanıb. Nəticələrə görə, Rusiyanın 2017-ci il üçün ən yaxşı şərabı Sevastopol məhsulu olub.

Ziya Səccad
Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

İnsanlar turşudan niyə zəhərlənir? — VİDEO

İnsanlar turşudan niyə zəhərlənir?
22:00
16.12.2017
1902
Maraqlı
A
Bakının Binəqədi rayonunda yaşayan 40 yaşlı Anar Hümbətov xiyar turşusundan zəhərlənərək ölüb.

Ölkə.Az Xezerxeber-ə istinadən xəbər verir ki, illərdir ev şəraitində bağlanan turşuların zəhərlənməyə səbəb olduğu deyilsə də, insanlar buna məhəl qoymurlar.

Təkcə 2017-ci ilin 11 ayı ərzində 528 nəfər turşudan zəhərlənib, 4 ölüm halı qeydə alınıb.

Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzinin şöbə müdiri Ziyəddin Kazımov evdə turşu bağlanılmasının birmənalı şəkildə əleyhinədir. Onun sözlərinə görə, konservləşdirilmiş turşularda inkişaf edən toksinlərə müdaxilə çətindir. Bu, çox hallarda ölümlə nəticələnir. Zəhərlənən insanın müdaxilə üçün maksimum 8 saatı qalır.

Çox hallarda zəhərlənməyə səbəb olma ehtimalı böyük olan turşuları əvvəlcədən müəyyən etmək olur.

Turşu zəhərlənməsinin ilkin əlaməti qarında kəskin ağrılar və mütamadi qusma hallarıdır. Çoxları tutma bağlamağı asan hesab edirlər. Əslində isə tərəvəz vasitəsi ilə bankaya daxil olan torpaq qırıntıları, toz hissəcikləri sonradan reaksiyaya girərək zəhərlənmə yaradır.

 

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA