Ramazandan sonra kökəlməmək üçün nə etməli?
“Ölkə.Az” orucluqdan sonra mədə problemi yaşamaq istəməyənlərə müəyyən məsləhətlər verəcək. İlk olaraq Ramazandan sonra yağlı və karbohidratlı qidalardan uzaq durmaq lazımdır. Paxlava əvəzinə süddən hazırlanan şirin qidalar qəbul etmək lazımdır.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, qəhvəaltıda daha yüngül qidalar qəbul etmək lazımdır.
Səhər qəhvəaltılarında diqqətli olmaq lazımdır. Tərəvəzli omlet və ya pomidor çığırtma daha faydalı olar. Bununla yanaşı, qəbul edilən qidanın miqdarına da nəzarət etmək lazımdır.
Bayramda isə ağır və şərbətli şirniyyatlar əvəzinə süddən hazırlanan şirin qidalar qəbul etmək məsləhət görülür. Çünki həddən artıq şirin qidalar qanda şəkərin miqdarının dalğalanmasına səbəb ola bilər. Bu isə daha çox kalori qəbul etmək və piylənmə ilə nəticələnir. Bir dilim paxlava iki pors meyvə, iki ədəd qoz və bir dilim çörəyi əvəz edir.
Hikmət Həsənov
Ölkə.Az