Suyun altında 3 əsr qalan 18 milyardlıq xəzinə — Dünyanın ən böyük dəfinəsi

Suyun altında 3 əsr qalan 18 milyardlıq xəzinə
13:45
26.05.2018
20139
Maraqlı
A
İspaniya donanmasına məxsus “San Xose” adlı gəmi 3 əsr suyun altında qalıb.

“Ölkə.Az” xəbər verir ki, artıq gəminin qalıqları tapılıb və məlumat rəsmən təsdiqlənib.

Mütəxəssislərin fikrinə görə gəmidəki qızıl və qiymətli əşyaların qiyməti 4-18 milyard dollar arasında dəyişir.

Gəmi Karib dənizində İngiltərə donanması tərəfindən batırılıb. Mütəxəssislər gəmidəki topların üzərində delfin işləmələrini incələyərək  gəminin “San Xose” olduğunu dəqiqləşdiriblər. 1708-ci ildə batırılan gəmi Amerika qitəsinin sərvətini Avropaya daşıyırmış.

O dövrdə Perudan çıxarılan qızıl, gümüş və zümrüdləri daşıyan gəminin sahib olduğu xəzinəni isə sualtı “REMUS 6000” aparatının video görüntüləri sayəsində müəyyən edilib. Gəmiyə 10 metr yaxınlaşan aparat maraqlı görüntülər əldə edib.

“San Xose” gəmisində 62 silah olub. Buna rəğmən İngiltərə donanması gəmini batıra bilib.

Hikmət Həsənov
Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

Napoleonun papağı hərracda satıldı — Rekord qiymət

Napoleonun papağı hərracda satıldı
18:05
Bu gün
122
Maraqlı
A
Fransız imperator Napoleon Bonaparta məxsus bir papaq Lion şəhərində keçirilən hərracda satışa çıxarılıb.

 “Ölkə.Az” xəbər verir ki, papağın Fransanın İngiltərəyə məğlub olduğu Vaterlo savaşından qaldığı ehtimal edilir. Papaq Napoleonun ölümündən 200 il sonra tapılıb. Dərisi qurumuş və çat olduğu üçün yaxşı qalmayan papağın 30-40 min avroya satılacağı düşünülürdü. Amma papaq Lion hərracında 350 min avroya satılıb.

Qara qunduz dərisindən hazırlanmış papaq ikitərəfli istifadə edilə bilər. Önündə və arxasındakı işarələr məşhur dövlət xadiminin savaş vaxtı müəyyən edilməsini təmin edir.

Napoleon iqtidarda olduğu müddət ərzində papaqlarını fransız papaq istehsalçısı Poparddan alıb. O, 15 il ərzində 120 papaq alıb.

Hikmət Həsənov
Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

Qabığı ilə yeyiləndə orqanizmi xərçəng xəstəliyindən qoruyan qidalar — SİYAHI və FOTOLAR

Qabığı ilə yeyiləndə orqanizmi xərçəng xəstəliyindən qoruyan qidalar
15:53
Bu gün
619
Maraqlı
A
Peşəkar dietoloqlar bəzi meyvələri qabığı ilə yeyəndə xərçəng riskini azaltdığını deyirlər.

“Ölkə.Az” qabıqları ilə qəbul ediləndə xərçəng xəstəliyinə qarşı mübarizə aparmağa kömək edən qidaların siyahısını oxucularına təqdim edir.

Kivi

Kivinin tüklü səthi antioksidantlarla zəngindir. Bundan başqa iltihaba qarşı və allergiyaya qarşı xüsusiyyətləri var. Kivinin qabığı meyvəsindən 3 dəfə çox antioksidanta sahibdir. Kivinin qabığı “Staphylococcus” və “E-coli” kimi qida zəhərlənməsinə səbəb olan bakteriyaları məhv edir. Qabıqlı kivini blenderdən keçirib qəbul edin.

Ananas

Ananasın sərt çəyirdəkli hissəsindən istifadə etmək olar. Tərkibində lif və C vitamini ilə yanaşı bromelain adlı maddə var. Bu maddə qidanı və ölü toxumaları həzm sistemində sürətlə parçalayır və mədəmizi qoruyur. Ananasın çəyirdəyində bromelain maddəsinin miqdarı meyvəsindəkinə nisbətən iki dəfə çoxdur. Çəyirdəyi əzin, suyunu içkilərinizə əlavə edin.


Banan

Aparılan tədqiqat sübut edib ki, banan qabığının tərkibində serotonin maddəsi çoxdur. Bu isə depressiyanı azaldır. Banan qabığının tərkibindəki lutein antioksidantı isə göz hüceyrələrini ultra-bənövşəyi şüalardan qoruyur. Bu şüalara çox məruz qalmaq isə katarakt riskini artırır. Bananın qabığını 10 dəqiqə qaynadıb soyudulmuş suyunu içmək, ya da çəkib suyunu içmək məsləhət görülür.


Sarımsaq
Aparılan araşdırmalar sübut edib ki, sarımsağın qabığında 6 fərqli antioksidant var. Sarımsağın qabığında yaşlanma prosesi ilə mübarizə aparan və ürəyi qoruyan fenilpropanoid antioksidantları var. Sarımsağın üzərinə zeytun yağı əlavə edib sobada bişirilən yeməklərə və ya bişmiş tərəvəzlərə əlavə etmək olar.

Naringi

Naringi və portağalın içərisindəki ağ rəngli tüklərin tərkibində pektin maddəsi var. Pektin xolestorolu azaltmağa və bağırsaqlardakı müsbət bakteriyaların qalmasına kömək edir. Qabığı ilə birlikdə sıxılan naringinin suyunu içmək məsləhətdir.

Balqabaq tumu və qabığı

Balqabaq dəri və dırnaqlar üçün faydalıdır. Ürək xəstəliyi və xərçəngə qarşı qoruyan bir antioksidant olan betakarotinlə zəngindir. Balqabağın qabığını yemək çətindir. Bu səbəbdən sıxıb suyunu içmək, tumlarını isə qabıqlı yemək məsləhətdir.

Hikmət Həsənov
Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA