KORONAVİRUSA YOLUXANLARIN SAYI - CANLI STATİSTİKA

Tərkibində civənin miqdarı yüksək olan balıqların yeyilməsi üçün — Yaş senzi artıb

Tərkibində civənin miqdarı yüksək olan balıqların yeyilməsi üçün
09:00
08.11.2019
3883
Maraqlı
A
İspaniya Qida Məhsulları və Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AESAN) tərkibində civənın miqdarı yüksək olan balıqların, o cümlədən qılınc balığın, köpək balığının, mavi ton balığının və durnabalığının istifadəsi üzrə tövsiyələrini sərtləşdirib və bu balıq növlərinin yeyilməsi üçün yaş senzini 3 yaşdan 10 yaşadək artırıb. AESAN mütəxəssisləri 10 yaşından 14 yaşınadək uşaqlara isə həmin balıqların istifadəsini ayda 120 qramadək məhdudlaşdırmağı tövsiyə edirlər.

"Ölkə.Az" bildirir ki, yeni elmi məlumatlara əsaslanan AESAN mütəxəssislərinin fikrincə, tədqiqatların nəticələri digər Avropa ölkələri ilə müqayisədə İspaniya əhalisində civənin konsentrasiyasının yüksək olduğunu göstərib. Agentlik rasiona dəyişiklik etməyi, daha çox tərkibində civənin miqdarı az olan dəniz məhsullarını - mintay, ançous, kalmar, krevet, səkkizayaqlı ilbiz, qızılbalıq və alabalıq yeməyi məsləhət görürlər.

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
1

Nəyə görə bir qrup insanda allergiya olur, digərlərində yox? — Alimlər açıqladı

Nəyə görə bir qrup insanda allergiya olur, digərlərində yox?
15:45
Bu gün
723
Maraqlı
A
Allergiyası olanlar həmişə allergiyası olmayanlara həsədlə baxır. Çünki allergiya tam müalicəsi olmayan, ömür boyu insana yoldaşlıq edən, gah kəskinləşən, gah azalan bir xəstəlikdir.

 Nəyə görə bəzi insanlarda heç allergiya yoxdur, bəziləri isə elə doğulandan az qala hər şeyə allergiya keçirir?

"Ölkə.Az" medicina.az-a istinadən bildirir ki, hər şey qanda dövr edəb antitellərin xüsusiyyətindən asılı imiş. Harvard Universitetinin İmmunologiya mərkəzinin elmi qrupu yeni elmi tədqiqatlarını bu mövzuya həsr ediblər. Bədəndə allergik reaksiyanın baş vermə mexanizmi əslində tibdə çox yaxşı öyrənilib. Hamı bilir ki, məsələn, araxis yedikdə qanda ona qarşı zülal molekulları - İgE hasil olmağa başlayır.

Bu antitellər dərhal immun hüceyrələrlə birləşərək qanda dövr edir. Təkrar olaraq insan həmin allergeni qəbul etdikdə və ya üz-üzə gəldikdə immun hüceyrələr İgE ilə daha çox və aktiv birləşərək, qanda çoxalır və allergiya simptomları: şişmə, qaşınma, səpki, öskürək və s. verir. Ən ekstremal hallarda isə anafilaktik şok verib xəstəni öldürə də bilər. Amma elə insanlar var ki, onların İgE antitelləri allergenə qarşı hasil olur, qana sıçrayır, amma onlarda heç bir allergiya reaksiyası baş vermir.

Alimlər bu vaxta kimi bunun mexanizmini izah edə bilmirdilər. Məsələn, minlərlə insan var ki, bədənində araxisə allergen var, amma allergiyadan əziyyət çəkmirlər. Eləcə də uşaqlar körpə ikən bir sıra allergenlərdən əziyyət çəkir, amma böyüdükcə simptomlar itir, halbuki qan analizi həmin allergenə qarşı antitel, yəni reaksiya olduğunu göstərib.

 Bu sirli tapmacanı açmaq üçün məhz bu elmi işin aparıcıları hər iki qrup insanın qanında İgE zülal molekullarını təhlil ediblər. Məlum olub ki, bunlar hamısı İgE olsalar da, əslində çox fərqlənirlər. Allergiyası olan insanlarda molekulaya sial turşusu (selikli qişada, toxuma və mayelərdə olur) birləşib. Heyvanlar üzərində aparılan eksperiment də sübut etdi ki, sial turşusu ilə birləşən İgE alletgik reaksiyanı kəskinləşdirir. Əksinə sual turşusunun allergendən ayrılıb kənarlaşdırılması isə allergik reaksiyanı söndürür, anafilaktik şokun qarşısını alır.

"Bizim əldə etdiyimiz nəticələr göstərdi ki, İgE molekulunda sial turşusunun miqdarını təyin etmək, allergik reaksiya və xəstəlikləri daha dəqiq diaqnoz etməyə imkan verər. Bu sanki biomarker rolunda oynayacaq. Allergik xəstələrdə İgE molekulundan bu turşunu neytrallaşdırıb çıxarmaq isə onların tam müalicəsi və bir daha allergik reaksiya keçirməməsinə nail olacaq." - deyə elmi işin rəhbəri Robert Entoni bildirib.

ŞƏRH YAZ
0

Ayaqda qıcolmalara qarşı nə etməli — ƏN SADƏ ÜSUL

Ayaqda qıcolmalara qarşı nə etməli
09:42
Bu gün
3865
Maraqlı
A
Ayaq əzələlərinin qıcolması-qəflətən yaranan kəskin ağrıdır. Qıcolma zamanı əzələlər gərginləşərək sərtləşir və bərkiyir.

Qıcolmalar ayağın müxtəlif hissələrində, xüsusən baldır əzələlərində yaranır. Əgər qıcolma nadir hallarda baş verirsə narahat olmaq lazım deyil. Bu zaman rahat vəziyyət almaq və gərilmiş əzələləri yüngül masaj etmək lazımdır.

Qıcolmalar tez –tez baş verərsə onun yaranma səbəbini müəyyən etmək lazımdır.

SƏBƏBLƏRİ:

-orqanizmin maye itkisi (elektrolitlərin, mikroelementlərin orqanizmdən xaric olması)

-orqanizmdə vitamin və mineral maddələrin defisiti (kalsi, maqni, vitamin D) Bu maddələr sinir impulslarının əzələlərə ötürülməsində iştirak edirlər.

-həddindən artıq zülal qəbulu-kalsinin mənimsənilməsinə mane olur.

-temperaturun kəskin dəyişməsi (məs. soyuq suda çimdikdə )

-fiziki gərginlik (xüsusən idmançılarda )

-bəzi xəstəliklər (şəkərli diabet, varikoz, qalxanabənzər vəzi xəstəliyi, yastıpəncəlilik, baş beyin şişləri)

-stres-orqanizmin kalsi itkisinə səbəb olur.

Gecələr ayaqlarda yaranan qıcolmaların səbəbi və simptomları:

Gecələr ayaqda yaranan qıcolmaların səbəbi , bir qrup əzələlərin bədənin vəziyyəti dəyişən zaman gərginləşməsidir. Belə qıcolmalar güclü ağrıya səbəb olur. Qıcolmadan sonra yaranan ağrıların uzunmüddətli olmasının səbəbi spazm nəticəsində əzələlərdə toplanan laktatdır.

Gecələr yaranan qıcolmaların bir səbəbi də aşağı ətraflarda yaranan trombozlardır.

"Ölkə.Az" medicina.az-a istinadən gecələr ayaqları, barmaqları uyuşan, qıcolan və dəhşətli ağrı verən insanlar üçün maraqlı sadə üsulu təqdim edir. Bunu etsəniz bu xoşagəlməz ağrı hissindən azad ola bilərsiz.

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA