Yaponlar nə üçün SSRİ-dən şüşə qırıqları alıb dənizə tökürdülər? — FOTOLAR

Yaponlar nə üçün SSRİ-dən şüşə qırıqları alıb dənizə tökürdülər?
06:57
13.06.2019
2362
Maraqlı
A
Ötən əsrin 70-ci illərində Yaponiya SSRİ-dən tonlarla şüşə qırıqları alıb, sonra onu dənizə tökürdü.

"Ölkə.Az" bildirir ki, Sovet İttifaqında uzun müddət bu qəribə ticarətin sirrini öyrənməyə çalışırdılar. Sovetlər böyük məmnuniyyətlə böyük həcmdə şüşə qırıntısını taxta yeşiklərdə qablaşdırıb göndərirdi. Lakin yaponların dərhal tədarük edilən malı dənizə tökməsi də sirr olaraq qalırdı.

Əslində isə məsələnin məğzi başqaydı. Yaponlara şüşə deyil, şüşələrin qablaşdırılaraq, göndərildiyi taxta yeşiklər lazım idi. Küknar ağacından hazırlanan bu yeşiklər yaponlar üçün çox qiymətli xammal idi. O illərdə Yaponiyanın iqtisadiyyatı çətin günlər yaşayırdı və taxta istehsal etmək imkanı yox idi. SSRİ-nin ucsuz-bucaqsız Tayqa meşələri isə istənilən məhsulu taxta taralarla ixrac etməyə imkan verirdi. Qeyd edək ki, həmin illərdə Azərbaycanın “Badamlı” mineral suyu da yaponlar tərəfindən həvəslə alınırdı. Sonradan məlum olduğu kimi, suya və şüşəyə görə deyil, taxta yeşiklərə görə.

O ki, qaldı, dənizə tökülən şüşə qırıqlarına. Yaponlar şüşənin dənizin ekologiyasına zərər verməyəcəyini düşünmüşdülər. Onilliklər sonra dəniz sularının yuyub hamarladığı bu şüşələr bütün dünyada məşhur rəngli şüşələrdən ibarət çimərliyin yaranmasına səbəb oldu.

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0

Faydalı bildiyiniz bu qidalar sizi zəhərləyir — Məşhur dietoloqdan ŞOK

Faydalı bildiyiniz bu qidalar sizi zəhərləyir
04:54
Bu gün
328
Maraqlı
A
Bu siyahıda nələrin olduğunu görsəniz, siz də heyrətlənəcəksiz. Bavariyanın qidalanma üzrə mütəxəssisi Daniel Krel sağlamlıq mənbəyi hesab edilən və gündəlik menyuya daxil olunması tövsiyyə edilən balıq, pomidor, düyü, bir neçə tərəvəzin əksinə zərərli olduğunu irəli sürüb.

"Ölkə.Az" medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, siyahıda konserləşdirilmiş, bizim də çox aldığımız soyulmuş təzə pomidor birinci yerdədir. Bol tomat suyu, pomidor əslində çox faydalıdır, hətta xərçənglə mübarizə aparır.

Amma pomidor ki, bankaya bağlandı, onun qapağından, eləcə də banka dəmirdəndirsə, iç divarında Bisfenol A adlı maddə olur.
Pomidora keçib, ordan da orqanizmimizə düşən bu maddə hormonal balansı pozur, qalxanvari və mədəaltı vəzi zədələyir.

 
 

Tuns, ton, qılınc balıq kimi balıqlar və onların konservləri də civə ilə zəngin olduğundan onlar da sinir sistemi, qan və beyini zəhərləyir. Balığın yaşı da nə qədər çoxdursa, onun ətində ağır metal bir o qədər çoxdur.

Losos və digər balıqların yetişdirilməsində də pestisid və antibiotiklər çox istifadə olunduğundan bu balıqları iri marketlərdən, hətta yaxşı markalardan alıb yemək məsləhət deyil.

Dietoloq sevimli düyünün də zərərli olduğunu bildirib.

Ağ düyünün tərkibində heç bir faydalı maddə qalmayıb. Düyü yetişdirilən tarla torpaqlarında mışyak maddəsi çox olur. Bu zəhərli maddə düyünün kökündən ona hopur, nə qədər qaynar suda bişirsəniz də bu maddə itmir və bədəninizə keçir. Mışyak isə uşaq və yaşlıların beynindən tutmuş gözünə kimi ən həssas orqanları zədələyir.

Ağ düyüdənsə səhvəyi və yabanı sort düyülər seçin.

ŞƏRH YAZ
0

Qan Laxtalanmasının qarşısını NECƏ ALMAQ OLAR?

Qan Laxtalanmasının qarşısını NECƏ ALMAQ OLAR?
23:18
25.01.2020
2141
Maraqlı
A
Ayaq damarlarında yerləşən tromblaşma bəzən ölümcül ola bilir. Qan laxtalanması ürəyə və ağ ciyərlərə kimi gedib çatarsa ölüm riski daha yüksəkdir.

''Ölkə.Az'' xəbər verir ki, qan laxtalanması çox zaman yediyimiz zərərli qidalardan əmələ gəlir. Ölümcül tromblaşmanın qarşısını almaq üçün həkimlər əsas 6 qida məsləhət görürlər. 

Su- Su az içilən zaman qan qatılaşır və tromblaşma riski daha da artır. 

su üçün şəkil nəticəsi

Kivi- Ümumilikdə meyvə və tərəvəz qəbulu insan sağlamlığı üçün hər zaman tövsiyyə olunan qidalar sırasındadır. Norveçdəki Oslo universitetinin alimləri kivinin qan laxtalanmasının qarşısını almasını sübut ediblər. Gün ərzində 2-3 kivi yemək insanda demək olar ki, troblaşmanın qarşısını tamamilə alır.

kivi üçün şəkil nəticəsi
Ədviyyatlar- Qan laxtalanmasının qarşısını alan digər qida isə sarımsaqdır. Hətta qədim zamanda misirlilər sarımsaqdan dərman kimi istifadə ediblər. Sarımsağın kəskin dadı qanı durultma qabiliyyətinə sahibdir. Eyni zamanda kəklik otu, zəncəfil, acı qırmızı bibər, nanə də laxtalanmanın qarşısını alan ədviyyatlardandır. 

Əlaqədar şəkil
Zeytun yağı- Zeytun yağı həm laxtalanmanın qarşısını almaq üçün, həm də ürək-damar xəstəliklərinə qarşı digər bitki yağlarından daha faydalıdır. 

zeytun yağı üçün şəkil nəticəsi
Balıq- Omeqa 3 yağ asitlərinin zəngin olduğu qidalar tromblaşmanın qarşısını ala bilir. Üstəlik Omega 3-lə zəngin qidalar qalınlaşan arterial damarları da incəldir.

balıq üçün şəkil nəticəsi
Qırmızı şərab və üzüm- Şam yeməyində içilən bir qədəh şərab qan laxtalanmasının qarşısını alır. Spirtli içki içməyənlər isə qırmızı üzüm suyu qəbul edə bilərlər. 

Əlaqədar şəkil
Son olaraq isə trans yağları bacardığımız qədər az qəbul etməliyik. Çünki doymuş yağlar qanda iltihabı artırır, qanın sərbəst axmasını əngəlləyərək laxtalanmaya səbəb olur.

Ölkə.Az

ŞƏRH YAZ
0
BAĞLA