At, eşşək və donuz ətini necə ayırd etmək olar?
Mətn ölçüsü:
  • 100%

At, eşşək və donuz ətini necə ayırd etmək olar?

Həm sağlamlıq, həm də din baxımından mənfi cəhətləri olan eşşək, at və donuz əti rəngi, qoxusu və görünüşü ilə özünü büruzə verir.

Ölkə.az Lent.az-a istinadən xəbər verir ki, hüquq mühafizə orqanları müxtəlif ətlərin başqa adlar altında satılmasına qarşı mübarizə aparsa da bəzən buna müvəffəq olmaya bilir.

Sağlamlıq baxımından bir çox mənfi cəhətləri olduğu üçün bu ətləri mal və quzu ətindən ayırmağın bir çox yolu var.

Donuz əti və at əti bir çox mədəniyyətdə geniş şəkildə istehlak edilsə də, onların bir çox çatışmazlıqları var.

Donuz ətinin ən zərərli tərəfi onun parazitlərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilməsi və beləliklə də xəstəlik riskini artırmasıdır.

Bundan əlavə, donuz ətinin yüksək yağ tərkibi ürək-damar problemlərinə səbəb ola bilər.

Eşşək və at əti bir çox cəmiyyətdə donuz ətindən daha sağlam bir seçim olaraq görülür. Lakin onlar qeyri-gigiyenik şəraitdə işləndikləri üçün bir çox sağlamlıq problemlərinə səbəb olurlar.

Donuz əti adətən çəhrayı və ya açıq qırmızı rəngdədir və yağlı və zərif bir quruluşa malikdir. Yağ damarları aydın görünür.

Eşşək və at əti daha tünd rəngə və lifli quruluşa malikdir. Diqqətli baxıldığı zaman toxuma fərqlərini müşahidə etmək mümkündür.

At ətinin piyi çox sarı və parlaqdır. Bununla belə, çox yağlı mal əti və dana əti də sarıya çevrilə bilər.

Donuz əti özünəməxsus və bəzən xoşagəlməz bir qoxu verə bilər. Bişirərkən özünəməxsus qoxu əmələ gətirir. Bu qoxu digər ət növlərindən fərqlidir.

Eşşək və at ətinin qoxusu daha yumşaq ola bilər. Ümumiyyətlə yüngül, şirin və təmiz bir qoxuya malikdir. Bu qoxu ətin təzəliyinə görə daha çox hiss oluna bilər.

Donuz əti dana ətindən daha yağlı olur və buna görə də çox zərifdir. Bundan əlavə, donuz əti duzlu bir quruluşa malikdir.

Donuz ətinin ən fərqləndirici xüsusiyyəti odur ki, bişdiyi zaman qəhvəyi rəngə bürünür. At əti isə möhkəm və lifli quruluşuna görə daha sərtdir. Bişmə vaxtı mal ətindən daha uzun çəkir.

Kiçik fərqlər görünsə də, bəzən bu ətləri bir-birindən ayırmaq mümkün olmur. Odur ki, ət məhsullarını hər zaman tanıdığınız yerdən alınız tövsiyə olunur.