İstifadə müddəti bitməyən 10 ərzaq məhsulu
Mətn ölçüsü:
  • 100%

İstifadə müddəti bitməyən 10 ərzaq məhsulu

Müəyyən müddət keçdikdən sonra istənilən ərzaq məhsulunun istifadə müddəti başa çatır və o xarab olur. Amma Yer kürəsində geniş istifadə edilən elə ərzaq məhsulları var ki, onların istifadə müddəti bitmir.

Ölkə.Az sizə o siyahını təqdim edir.

Ağ düyü

Ağ düyü 30 il müddətinə xarab olmadan qala bilər. 30 il ərzində xarab olmadan qalan düyü, dadını da dəyişmir. Amma burada bir şərt var. O şərt ondan ibarətdir ki, düyü saxlanılan yerdə esktremal temperatur dəyişikliyi olmasın. Eyni zamanda qeyd etmək lazımdır ki, qəhvəyi düyü cəmi 6 ay qala bilər. Çünki onun tərkibində nəmliyin miqdarı yüksəkdir.

Bal

Bal dünyada əbədi saxlama müddəti olan yeganə ərzaq məhsuludur. Arılar tərəfindən hazırlanan bal bakteriyalar üçün əlverişsizdir. Bu isə balı ideal ərzaq məhsuluna çevirir.

Quru süd

Süyü qurutmaq ideyası bəşəriyyətin ən faydalı tapıntılarından biridir. Çünki adi süd bir neçə günə xarab olur. Amma quru südü uzun müddət saxlamaq olur.

Duz

Duzun minerallara aid olduğunu nəzərə alsaq, anlayarıq ki, sadə saxlama şərtlərinə əməl edildikdə duzu əbədi saxlamaq mümkündür. Nəmişliyi aradan qaldırdığı üçün qədim dövrlərdə bəzi məqsədlər üçün duzdan istifadə edilib.


Soya sousu

Şüşənin ağzını açdıqdan sonra da sous soyuducuda bir neçə il xarab olmadan qala bilər. Söhbət təbii, qatı soya sousundan gedir.

Şəkər

Şəkərin uzun müddət qalıb-qalmayacağı onun saxlanma şəraitindən asılıdır. Əgər şəkəri quru və mülayim şəraitdə saxlasaz, uzun illər xarab olmadan qala bilər.

Quru lobya

Hətta 30 ildən sonra da quru lobya dadını dəyişmir. Bu səbəbdən bomba sığnacaqlarında quru lobyadan istifadə edilir.

Siroplar

Təbii şəkərdən hazırlanmış sirop uzun müddət qala bilər. Amma onun da ömrü saxlanma şəraitindən çox asılıdır.

Spirtli içkilər

Likör və pivə uzunömürlü içkilər siyahısına aid deyil. Tünd içkiləri isə çox uzun müddət saxlamaq mümkündür. Viski, rom, araq, konyak və çaxır çox uzun müddət xarab olmadan qala bilər.

Qaxac ət


Əti qaxac etmək texnologiyası şimalın köçəri xalqları tərəfindən kəşf edilib. Belə əti istənilən halda yemək mümkündür. Amma qeyd etmək lazımdır ki, qaxac əti hazırlama texnologiyası bu gün fərqlidir. Azərbaycanda əsasən Qax, Balakən, Zaqatala zonasında rast gəlmək mümkündür.

Hikmət

Ölkə.Az