Bu meyvələrin faydasını bilirdinizmi?
Mətn ölçüsü:
  • 100%

Bu meyvələrin faydasını bilirdinizmi?

Payızın axrı və qışın başlanğıcı qurmanlar üçün əsil vaxtdır. Yay ərzində yeyilən xiyar və pomidorlar kölgədə qalır, insan orqanizmi yeni vitaminlər tələb edir. Payız-qış mövsümünün ən dadlı və faydalı meyvələrinin siyahısını sizə təqdim edirik.

Heyva. Bu sarı meyvə bir az almaya, bir az da armuda oxşayır, xarici görünüşdən diqqət çəkici olmasa da, üstünlükləri çoxdur: heyvanı qaynatmaq və qızartmaq olar, onun gözəl mürəbbəsi və kompotu olur.

Nar. Nar öz formasına görə meyvələrin şahı adlanır. Şirin və şirəli giləmeyvədən başqa narın sümükləri də yeməli sayılır, məsəslən Çində onları şəkər ilə üyüdürlər. Narı ətin yanında sous kimi, narşərab, həmçinin jele və dad əlavəsi kimi də istifadə etmək olar: Hindistanda qurudulmuş, doğranmış nar dənələrini tərəvəzlərdən ibarət müxtəlif yeməklərə əlavə edirlər.

Xurma. Xurmanı müqəddəs meyvə adlandırırlar. Dadına və şirinliyinə görə xurmaya çatan meyvə yoxdur.Onu hər yerdə - salatlarda, desertlərdə, tortlarda, cemlərdə istifadə etmək olar. Xurma səmərəliliyi artırır, sinir sistemini sakitləşdirir. Onun qovrulmuş toxumları qəhvə əvəzi kimi istifadə edilə bilər.

Feyxoa. Qəribə adı və dadı ilə seçilən bu meyvənin vətəni Cənubi Amerika sayılır. Feyxoanı dibçəkdə ev şəraitində də böyütmək olar. Vitamin C ilə zəngin feyxoa immun sistemini gücləndirir. Çayı ətirli etmək üçün, qabığını qurudub çaya da əlavə etmək olar. Feyxoanı istifadə edərkən heç bir allergik reaksiyalar aşkar olunmayıb.

Əncir. Bu ən sirli, şirin və faydalı meyvə sayılır. Əncirin müalicəvi xüsusuyyətlərini hətta həkimlər sübut ediblər. Əncir kalium vitamini ilə çox zəngindir. Bəzi əncir növləri 71% gədər şəkər ehtiva edir. Əncir bədəni enerji ilə təmim edir və aclığı aradan qaldırır.


Ölkə.az