Bu bitkilərin faydalarını bilirdiniz?
Demək olar ki, günlük mətbəximizdə istifadə etdiyimiz ədviyyatlar sözün əsl mənasında sağlamlıq mənbəyidir.
Ölkə.Az bu ədviyyatların sağlamlığınıza verə biləcəyi faydaları diqqətinizə çatdırır:
Qara istiot: Tərkibində olan maddələr sayəsində sinir sistemini sakitləşdirməklə bərabər həzmi rahatlaşdırır, qəbizliyi aradan götürür.
Kəklikotu: Yeməklərə, xüsusilə də, ət yeməklərinə dad və ətir verən bu möcüzəli bitki öskürəyə, boğaz iltihabına, yağlı yeməklərin daha rahat həzm olunmasına kömək edir.
Qırmızı toz bibər: Xərçəng xəstəliyinə əsasən də içərisində ‘kapsaisin’ adlı biokimyasal maddə prostat xərçənginin hüceyrələrini parçalayır. Elə bibərə qırmızı rəngi verən də məhz bu maddədir.
Nanə: İçərisində olan mentol sayəsində sinir sistemini rahatladır. Mədə bulantısına və yeməkdən sonra mədədə yaranan qazın aradan qalxmasına ən ideal vasitədir.
Zəncəfil: Saysız faydası olan zəncəfil demək olar ki, təbiətin bizə bəxş etdiyi ən faydalı ədviyyadır. Zəncəfil mədə bulantısından tutmuş sinir sisteminə, xərçəngi yaradan fəsadlara qarşı bir nömürəli vasitədir.
Sarımsaq tozu: Havaların soyuması ilə əlaqədar qrip və soyuqdəymə halları artır. Belə olan halda Sarımsaq tozunun faydalarından yararlanmağa ehtiyac var. Sarımsaq tozunun tərkibindəki maddələr iltihabların və qrip viruslarının yayılmasının qarşısını alır.
Sumaq: Qidaları uzun müddət saxlamaq üçün sumaqdan istifadə oluna bilər. İştahasızlığa, xərçəngə, mədə yaralarına, sümük əriməsinə, yüksək təziqə ən ideal dərmandır.
Zümrüd Cavadova
Ölkə.az