Beyin sağlamlığı üçün ən yaxşı 5 balıq növü
Beyin insan bədəninin ən mürəkkəb və sirli orqanlarından biridir. Optimal qidalanma ilə qocalığa qədər tam gücü ilə işləyir. Ancaq təəssüf ki, bir çox yemək vərdişlərimiz onun sağlamlığına xələl gətirə bilər.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçılar beyin üçün faydalı olan qida maddələrini öyrənməyə çox səy göstəriblər.
Onlar aşkar ediblər ki, eikosapentaenoik (EPA) və dokozaheksaenoik turşu (DHA) kimi xüsusilə vacib omeqa-3 yağ turşuları idrak sağlamlığın qorunmasında əsas rol oynayır. Lakin insan orqanizmi özbaşına istehsal edə bilmədiyi üçün onları qidadan almalıyıq. Müxtəlif növ balıq və dəniz məhsulları omeqa-3 ilə ən zəngindir.
Neyroloqların fikrincə, beyin sağlamlığı üçün ən yaxşı beş balıq növü bunlardır:
Siyənək balığı - USDA-ya görə, 100 qramlıq siyənək balığının tərkibində 909 milliqram EPA və 1100 mq DHA var.
Skumbriya - Bu balıq EPA və DHA ilə zəngindir. USDA-ya görə, 100 qramlıq skumbriya porsiyasında təxminən 898 mq EPA və 1400 mq DHA var.
Qızılbalıq - USDA-ya görə, 100 qramlıq qızılbalıqda təxminən 862 mq EPA və 1100 mq DHA var. Təzə, dondurulmuş və ya konservləşdirilmiş qızılbalığa üstünlük verməyinizdən asılı olmayaraq, bütün formalar sağlamdır.
Sardina - Sardina müxtəlif ləzzətlərlə sınaqdan keçirməyə imkan verən rahat konservləşdirilmiş yeməkdir. USDA-ya görə, 100 qramlıq sardina porsiyası təxminən 473 mq EPA və 509 mq DHA ehtiva edir. Bundan əlavə, sardina ürək-damar xəstəliklərinin müalicəsində kömək edə bilən kalsium, kalium, maqnezium və sink kimi iltihab əleyhinə və ürəyi qoruyan xüsusiyyətlərə malik qidalarla zəngindir.
Tuna - Konservləşdirilmiş ton balığı sərfəli və dadlı seçimdir. USDA-ya görə, 100 qramlıq konservləşdirilmiş tuna balığı təxminən 25 mq EPA və 197 mq DHA ehtiva edir.