Çay qocalma prosesini necə ləngidir?
Həm yaşıl, həm də qara təbii çay bədəni tonlayır və qocalmanı ləngidir.
Siçuan Universitetinin alimləri çay içənlərdə bioloji qocalmanı yavaşlatma əlamətlərinin olduğunu göstərən genişmiqyaslı araşdırma aparıblar.
Üstəlik bu təsir həm qara çay içənlər, həm də yaşıl çaya üstünlük verənlər arasında müşahidə olunub.
Mütəxəssislər gündə təxminən üç stəkan çay içməyin ən bariz yaşlanma əleyhinə faydaları təmin edə biləcəyini aşkar ediblər.
Maraqlıdır ki, çaydan imtina edənlər bioloji qocalmanın daha çox sürətlənməsini yaşayıblar. Tədqiqatçılar çayın bu təsirini və qocalma əleyhinə təsirini çayın tərkibindəki əsas bioloji aktiv maddələr olan polifenollarla əlaqələndirirlər. Onların bağırsaq mikrobiotasına əhəmiyyətli dərəcədə təsir etdiyinə inanılır. Bu, öz növbəsində, immunitet, maddələr mübadiləsi və idrak funksiyasında yaşa bağlı dəyişikliklərə təsir göstərir.
Alimlər yaşıl çayın qocalmanı və ürək xəstəliklərini ləngitdiyini xatırladıblar. Bir növ antioksidant olan katexinlərin yüksək konsentrasiyası ilə tanınır. Bu birləşmələr qocalmanı yavaşlatmağa və sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edir. Qara çay ürək sağlamlığını yaxşılaşdıra bilən flavonoidlər adlanan birləşmələrdə yüksəkdir. Bu içkini içmək insult, qan təzyiqi və “pis” xolesterin riskini azaldır.
Bundan əlavə çayın, xüsusilə də yaşıl çayın diş sağlamlığına faydaları var. Onun ağız gigiyenasına və diş sağlamlığına müsbət təsirləri bir neçə əsas komponentə, o cümlədən flüor, polifenol və katexinlərə aid edilir.(Lent.az)