Şokolad şəkər xəstələri üçün yaxşıdır, amma...- yeni ARAŞDIRMA
Yeni məlumatlara görə, tünd şokolad yemək 2-ci tip diabetin inkişaf riskinin azalması ilə əlaqələndirilir, südlü şokoladın isə belə bir təsiri yoxdur.
Ölkə.az Lent.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə “The New York Times“ BMJ-də dərc olunmuş yeni araşdırmaya istinadən yazır.
Araşdırma zamanı nə tapılıb?
1980-ci illərin ortalarında və 1990-cı illərin əvvəllərində tədqiqatçılar əsasən ağdərili tibb işçilərindən ibarət üç qrup araşdırmaya başlayıblar. Hər dörd ildən bir 190.000-dən çox iştirakçı şokoladdan nə qədər tez-tez istifadə etdiklərini soruşan ətraflı pəhriz sorğularını doldurublar. 2006 və 2007-ci illərdən başlayaraq, qrupdan asılı olaraq, tədqiqatçılar iştirakçıların nə qədər tez-tez tünd və südlü şokolad yediklərini soruşmaq üçün anketləri dəyişdiriblər. Onlar 34 il ərzində iştirakçıların səhhətinə nəzarət ediblər.
Bu müddət ərzində təxminən 19.000 iştirakçıda 2-ci tip diabet inkişaf edib. Bununla belə, həyat tərzinin digər aspektlərinə, məsələn, məşq, alkoqol istehlakı, siqaret çəkmə və pəhrizlərinin ümumi sağlamlığı, həmçinin yaş və ailənin şəkərli diabet tarixinə uyğunlaşdıqdan sonra, tədqiqatçılar tapıblar ki, ən azı beş porsiya qida qəbul edən insanlarda həftədə hər hansı bir şokolad növü, nadir hallarda və ya heç şokolad yeməyənlərlə müqayisədə tip 2 diabet inkişaf riski 10 faiz daha az olub.
Bundan əlavə, müxtəlif növ şokoladın təsirlərini araşdıraraq, tədqiqatçılar həftədə ən azı beş porsiya tünd şokolad istehlak edənlərin həftədə bir dəfədən az tünd şokolad qəbul edənlərə nisbətən 2-ci tip diabetə tutulma riskinin 21 faiz daha az olduğunu müəyyən ediblər.
Bununla belə, südlü şokolad istehlak edən iştirakçılar tip 2 diabetdən qorunmayıb. Əslində, tədqiqatçılar qeyd ediblər ki, tədqiqat zamanı onların daha çox kökəlmə ehtimalı olub.
Səbəb nədir?
Həkim Tsi San, Harvard İctimai Sağlamlıq Məktəbində qidalanma və epidemiologiya üzrə dosent T.H.Çan və tədqiqatın aparıcı müəllifi tünd və südlü şokoladın eyni miqdarda kalori, şəkər və doymuş yağ ehtiva etdiyini bildirib. Lakin tünd şokolad adətən daha çox kakao ehtiva edir ki, bu da onun sağlamlıq faydalarının açarı ola bilər.
Kakao antioksidan və iltihab əleyhinə təsir göstərən və qan damarlarını açmağa kömək edə bilən lif və flavonoidlərlə zəngin olan paxla ekstraktıdır.
Bəzi kiçik qısamüddətli klinik sınaqlar da göstərib ki, tünd şokolad və ya kakao yemək qan təzyiqini aşağı sala, insulinə həssaslığı və insulin müqavimətini yaxşılaşdıra bilər ki, bu da hər ikisi tip 2 diabetin inkişaf riskinə təsir göstərir.
“Eyni zamanda, araşdırma böyük və yaxşı tərtib edilmiş olsa da, şokolad yemək və diabet riskini azaltmaq arasında səbəb-nəticə əlaqəsini sübut edə bilməyib”, - tibb professoru həkim Syuzan Spratt bildirib.
Sanın qeyd etdiyi kimi, tünd şokolad şəkərli diabetin qarşısının alınması üçün "sehrli həb" hesab edilməməlidir, lakin onu qida rasionuna normada daxil etmək olar.