Orqanizmin qocalmasına səbəb olan
Bir neçə il əvvəl inək südünün zərərli olduğu barədə xəbər çıxmışdı. Məqalədə 30 yaşdan yuxarı insanlar üçün inək südünün zərərlərindən bəhs edilirdi.
Ölkə.Az xəbər verir ki, elmi jurnalda dərc edilən məqalənin müəllifləri çoxsaylı müşahidələrə əsasən bu nəticəyə gəlmişdilər. Müəlliflər 30 yaşdan yuxarı inək südü içən insanların orqanizmində duzlaşma, toxumalarda zərərli maddələrin toplaşmasını bildirmişdilər. Təbii ki, bu bir nağıl idi. İnək südünün faydasını balaca uşaq da bilir.
Bu yaxınlarda isə alimlər insan orqanizmində qocalma prosesinin necə baş verdiyini öyrəniblər. Hüceyrə daxilində metabolizmin kordinasiyasına cavab verən maddə var. Bu maddə mTOR adlanır. Bu kinazanın fəallığı orqanizmin qocalma mexanizminin işə salınması ilə bağlıdır. Bir çox hallarda qocalığı metionin amin turşusu fəallaşdırır.
Bu səbəbdən, tərkibində metionin amin turşusu olan ərzaqların siyahısını təqdim edirik: inək südü, qızardılmış toyuq, qarğıdalı, badam, yerfındığı və küncüt. Bu siyahıya başqa ərzaqları da əlavə etmək olar. Amma metionin turşusu ən çox bu ərzaqların tərkibindədir.
Hikmət
Ölkə.Az