Mətn ölçüsü:
  • 100%

Yaponların uzunömürlülük sirri olan tərəvəzlər - SİYAHI

Bütün dünyadan çox daha uzun və sağlam yaşayan yaponların sirri yemək vərdişlərində gizlidir.

Ölkə.Az xarici KİV-ə istinadla xəbər verir ki, yapon dietoloqu Asako Miyaşita uzun ömrün sirri ilə maraqlananlar üçün onların tez-tez istehlak etdiyi qidaları sadalayıb.

Ənənəvi yapon pəhrizinə riayət edən diyetoloq olaraq Miyaşita ailəsi ilə birlikdə tez-tez istehlak etdiyi 5 qidanı və onların xüsusiyyətlərini açıqlayıb.

Şirin kartof

Adi kartofla heç bir əlaqəsi olmayan bir növü olan şirin kartof uşaqların sevdiyi bir təamdır.
Okinavanın bənövşəyi şirin kartofu (onlar "imo" deyir) Yaponiyada qəlyanaltı və desert kimi istifadə olunur.

Antioksidantlarla zəngin qırmızı-bənövşəyi rəngli tərəvəzlər yaşlanma əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Araşdırmalar göstərir ki, bu tərəvəzlər ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edir.
Balıq

Ənənəvi yapon pəhrizinə riayət edən Miyaşita deyib ki, gündəlik yeməklərinə həmişə bir qədər protein əlavə edir. o bu balıqlara misal olaraq xüsusilə qızılbalıq və tuna kimi yağlı balıqları göstərib.

"Balıqdakı omeqa-3 yağları qan təzyiqini aşağı salmağa, trigliseridləri aşağı salmağa və iltihabı aradan qaldırmağa kömək edir" - o söyləyib.

Daikon turpu

Turp və buna bənzər kök tərəvəzlər Yapon mətbəxində mühüm yer tutur. Yapon filmlərində, seriallarında və cizgi filmlərində yəqin ki, onların evə gələn kimi dərhal yemək hazırlamaq üçün turp və tərəvəz doğramağa başladığını görmüsünüz. Daikon turpu da onlardan biridir.
Bu turp soyuqdəymənin qarşısını almağa və immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir.
Virus və mikroblara qarşı təbii qalxan kimi istehlak edilən bir daikon turpunda gündəlik C vitamini ehtiyacının 124%-i var.

Kök, şalgam, çuğundur əkin cırhavucu da bu tərəvəzlər siyahısındadır.

Billurə