Hər gün “Coca-Cola” içsəniz, orqanizminizdə nə baş verər?
Mətn ölçüsü:
  • 100%

Hər gün “Coca-Cola” içsəniz, orqanizminizdə nə baş verər?

Parisdəki Yay Olimpiya Oyunlarını izləmisinizsə, yəqin ki, üzgüçülük yarışları zamanı narahatlıqları artıran Sena çayının toksikliyi ilə bağlı mübahisələri eşitmisiniz. E. coli kimi patogenlərdən hər hansı bir bakterial infeksiyanın qarşısını almaq üçün üzgüçülər "Coca-Cola" içiblər. İdeya ondan ibarət idi ki, "Cola"da fosfor turşusu kimi bəzi inqrediyentlər var ki, hər hansı bir bakteriyanı öldürə bilər.

Ölkə.az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Healthdigest"-də dərc olunan məqalədə qeyd edilib.

Bildirilir ki, insan mədəsi artıq kifayət qədər öz xlorid turşusuna malikdir. Əslində, mədəmizdə məşhur qazlı içkidən daha güclü turşu var. 2015-ci ildə aparılan araşdırmada Türkiyədə satılan "Coca-Cola"nın E.coli və salmonellalara qarşı antibakterial təsir göstərdiyi aşkarlansa da, bu araşdırma insanlar üzərində deyil, petri qablarında aparılıb.

"Coca-Cola" içmək ilə əlaqəli həzm şərtləri

2023-cü ildəki araşdırmaya görə, "Coca-Cola" və digər şirinləşdirilmiş içkilər içmək həzm sisteminizə əks təsir göstərə bilər. Hər gün soda içdiyiniz zaman bağırsaq bakteriyalarınız zəif metabolizm, piylənmə və yüksək xolesterol ilə əlaqəli kimyəvi maddələr istehsal edir. Bu metabolitlər ürək xəstəliyinə və tip 2 diabetə səbəb ola bilər. Şirinləşdirilmiş içkilər digər xroniki həzm xəstəlikləri ilə də əlaqələndirilib.

Bəzi idmançılar yarışdan sonra bədən tərəfindən itirilən qlikogeni bərpa etmək üçün "Cola" içə bilərlər. Bununla belə, bu cür içkilərdəki artıq şəkər yüksək yağlı pəhriz ilə birlikdə bağırsaq mikrobiomunu poza bilər. 2023-cü ildə aparılan araşdırma, bu birləşmənin bağırsaqlarda iltihabı artıra biləcəyini və kolit kimi bağırsaq xəstəliklərinə səbəb ola biləcəyini göstərib.

Pəhrizli sərinləşdirici içkilər də xroniki xəstəliklərlə əlaqələndirilir

2014-cü ildə "European Journal of Nutrition"-da dərc edilən araşdırmaya görə, hər gün soda içmək də müəyyən xərçəng növlərinin inkişaf riskini artırır. 11 il ərzində 470 000-dən çox insanı izlədikdən sonra həftədə altı sərinləşdirici içki içənlərin qaraciyər xərçənginə tutulma riski imtina edənlərə nisbətən 83% daha çox olub. Lakin meyvə-tərəvəz şirələri içməyin belə fəsadları olmayıb.

Pəhriz sodaları həzm sağlamlığınız üçün çox da yaxşı deyil. Onlar qaraciyər xərçəngi riskinin 28% artması ilə əlaqələndirilir. Əhəmiyyətli sübutlar göstərir ki, süni şəkildə şirinləşdirilmiş qazlı içkilər piylənmə, 2-ci tip diabet, yüksək qan təzyiqi, ürək xəstəliyi və vaxtından əvvəl ölüm riskini artırır.