Soyuducunuzdakı təhlükəli qidalar – nəyi uzun müddət saxlamamalısınız?
Mətn ölçüsü:
  • 100%

Soyuducunuzdakı təhlükəli qidalar – nəyi uzun müddət saxlamamalısınız?

Soyuducumuzda həftələrlə saxlanılan tez xarab olmayan qidalar sağlamlıq üçün potensial təhlükələrə çevrilə bilər. Zaman keçdikcə onlarda zərərli maddələr toplanır və saxlama müddəti keçməmiş olsa belə, istifadəsi riskli olur.

Ölkə.az Lent.az-a istinadla soyuducuda saxladığınız hansı qidaların təhlükəli ola biləcəyini təqdim edir.

Plastik qablaşdırmada pendir

Plastik qablaşdırılan pendirin tez-tez istehlakı metabolik pozğunluqlar və xərçəng riskinin artması da daxil olmaqla ciddi problemlərə səbəb ola bilər. Bu, plastik qablaşdırmanın hazırlandığı materiallarla bağlıdır. Mikroplastik hissəciklər pendir kimi yağlı qidalara asanlıqla nüfuz edir və qəbul edildikdən sonra endokrin sistemin məhvinə, xərçəng hüceyrələrinin inkişafına və koqnitiv pozğunluqlara kömək edir.

Alüminium qutularda tomat pastası

Alüminium qutulardakı souslar, tomat pastası və turşu qidalar da risk yaradır. Belə qutularda çox vaxt alüminium var, bu da endokrin sistem və qaraciyər üçün təhlükəli olan perfluorooktan turşusunu buraxa bilər. Orqanizmdə bir dəfə sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcək dağıdıcı proseslərə başlayır.

Dəniz balığı

Duzlu su balıqları dəniz suyunda olan toksinləri, o cümlədən civə və ağır metalları toplayır. Bu maddələr, hətta istilik emalından sonra da balıqda qalır və müntəzəm olaraq istehlak edildikdə, həzm və immunitet sistemlərinin işində ciddi pozuntulara, həmçinin müxtəlif xəstəliklərin inkişafına səbəb ola bilər.

Böyük təsərrüfatlardan alınan tərəvəz və meyvələr

Fermer məhsulları, ləzzətli görünüşünə baxmayaraq, tez-tez pestisidlər, herbisidlər və nitratlar kimi kimyəvi maddələrlə distilə olunur. Bu, xüsusilə məhsuldarlığı və saxlama müddətini artırmaq üçün sürətləndirilmiş şəraitdə yetişdirilən alma, üzüm, çiyələk, pomidor və xiyar kimi məhsullara aiddir.

Yüksək yağlı süd məhsulları 

Yüksək yağlı süd bədənə mənfi təsir göstərən daha çox sənaye kimyəvi maddəsini ehtiva edə bilər. Bundan əlavə, bu cür süd xolesterol səviyyəsini artırmağa kömək edir və ateroskleroz riskini artırır, bu da ürək-damar xəstəlikləri ehtimalını artırır.