Döş xərçənginin inkişafına səbəb olan QİDALAR
Mətn ölçüsü:
  • 100%

Döş xərçənginin inkişafına səbəb olan QİDALAR

Döş xərçəngi qadınlarda ən çox rast gəlinən xərçəng növüdür. Bir çox forma var, onların bir çoxu erkən aşkar edilərsə, uğurla müalicə edilə bilər. 

"Ölkə.az" lent.az-a istinadən xəbər verir ki, ancaq bəzi qidalar şişlərin inkişafına kömək edə bilər.

Hansı qida şişlərin əmələ gəlməsinə kömək edir? Dietoloq Oksana Skitalinskaya "Facebook"da deyir.

Şiş riskini artıran qidalar

Yüksək glisemik indeksi olan qidalar

Şəkər, qənnadı məmulatları və şəkərli içkilərin həddindən artıq istehlakı insulin səviyyəsinin artmasına səbəb olur ki, bu da döş toxumasında insulin reseptorlarını aktivləşdirir, dəyişdirilmiş hüceyrələrin böyüməsi üçün şərait yaradır. Dietoloqlar şirniyyatları giləmeyvə ilə əvəz etməyi məsləhət görürlər.

Həddindən artıq doymuş yağlar

Doymuş yağlar orqanizm üçün vacib olsa da, onların həddindən artıq istehlakı hormona bağlı şişlərin riskini artıra bilər. Mütəxəssislər yağlı ətin miqdarını məhdudlaşdırmağı, kolbasa və hisə verilmiş ət kimi qidalardan uzaq durmağı məsləhət görürlər.

Trans yağlar

Bu zərərli yağlara şokolad barları, buzlanma, peçenye və konfet kimi sənaye qənnadı məmulatları və qəlyanaltılarda rast gəlinir. Trans yağlar iltihablı prosesləri artırır və insulin müqavimətinin inkişafına səbəb ola bilər.

Bu qeyri-sağlam yağlar sənaye qənnadı məmulatlarında və şokolad batonları, peçenye və konfet kimi qəlyanaltı qidalarda olur. Trans yağlar iltihabı artırır və insulin müqavimətinin inkişafına səbəb ola bilər.

Alkoqol

Qırmızı şərabda resveratrol kimi faydalı komponentlərin olmasına baxmayaraq, spirt döş toxumasına dağıdıcı təsir göstərir və onun zərəri mümkün faydadan üstündür.

Emal edilmiş ət

Kolbasa və sosiskaların tərkibində heterosiklik aminlər və nitrozoamin birləşmələri kimi kanserogenlər var ki, bu da xərçəngin inkişaf riskini artırır.

Şişlərin inkişaf riskini artıran amillər

Piylənmə

Həddindən artıq çəki orqanizmdə xroniki iltihab yaradır və bu da döş xərçənginin inkişafına kömək edir. Yağ hüceyrələri immunitet sistemini sıxışdıran, xərçəng hüceyrələri ilə mübarizə qabiliyyətini azaldan iltihablı molekulları buraxır. Zəhərli maddələr də yağ toxumasında toplanır və vəziyyəti daha da ağırlaşdırır.

Stress

Uzun müddət davam edən psixo-emosional stress kortizol səviyyəsini artırır, bu da sinir və endokrin sistemlərin qarşılıqlı təsirinə mənfi təsir göstərir, həmçinin immunitet sistemini zəiflədir.

Qidalanma yolu ilə döş xərçənginin qarşısının alınması

Omeqa-3 yağ turşuları

Dəniz balığı, balıq yağı, dəniz məhsulları, kətan toxumu, qoz-fındıq və yumurta sarısı kimi qidalar iltihab əleyhinə təsir göstərir.

Polifenollar

Giləmeyvə (viburnum, dağ külü, yaban mersini, qarağat) və meyvələr (qreypfrut, alma qabığı) döş hüceyrələrinin DNT-sini zədələnmədən qoruyan lif və antioksidantlarla zəngindir.

Bitki zülalları

Mərcimək, lobya, yaşıl lobya və noxud kimi qidalar doymuş yağda daha azdır, lakin yenə də polifenol və həll olunan liflə zəngindir.

Brokoli cücərtiləri

Yarım fincan brokoli cücərtiləri mutasiyaların və xərçəng hüceyrələrinin inkişafının qarşısını alan kök hüceyrələrin sayını artırmağa kömək edir.

İzotiyosiyanatlar

Bütün növ kələm, balqabaq, arugula və turp mutasiyaların və xərçəng hüceyrələrinin böyüməsinin qarşısını alan xüsusiyyətlərə malikdir.

Karotenoidlər və C vitamini

Bu maddələr hormon balansını qoruyarkən antioksidant və antitümör xüsusiyyətləri ilə xərçəng riskini azaldır.