Həkimlərdən məsləhət: “Fındıq-qoz yeyin, ürəyə xeyirdir”
Həftədə bir dəfə fındıq-qoz yemək ürək-damar sistemi xəstəlikləri riskini azaldır.
“Ölkə.Az” xəbər verir ki, İsveç alimlərinin yeni tədqiqatının nəticələri “Heart” jurnalında dərc edilib.
Məlum olub ki, fındıq-qoz yemək ürək sancısı riskini, ürək çatışmazlığı vəs. riskləri azaldır. Alimlər bildirirlər ki, orta hesabla ay ərzində 1-3 dəfə qoz-fındıq yemək aritmiya riskini 3%, həftədə 1-2 dəfə qəbul etmək 12%, həftədə 3 dəfədən çox yemək isə 18% azaldır.
Təcrübədə yaşı 45-83 arası dəyişən 61 min isveç iştirak edib. Onların ürək-damar sistemləri 17 il ərzində müşahidə edilib.
Cəmi 4983 ürək sancısı faktı qeydə alınıb.
Hikmət Həsənov
Ölkə.Az