Ürək üçün ən təhlükəli 5 qida
Alimlər ürək üçün 5 ən təhlükəli qidanın adını açıqlayıb.
Münxen universitetinin ürək -damar xəstəlikləri üzrə kafedrasının alimləri ürək və damar sistemi üçün zərərli olan 5 qidanın siyahısını tərtib ediblər:
1.Tərkibində doymamış yağlar və marqarin yağı olan yağlı şirniyyatlar, kremli tortlar da daxildir.
2. Hisə verilmiş kolbasalar.
3. Qırmızı və qara kürü.
4. Köpüklənən şərab və şampan.
5. Qadınlar üçün gündə 0,5 litr pivə - 0,33 və kişilər üçün daha çox.
Alimlər belə düşünür ki, ürək –damar xəstəliklərinin birinci səbəbi təkcə stress yox, həm də qida rejimi ilə bağlıdır. Bahalı və yağlı qidalardan istifadə etmək isə sağlamlıq demək deyil.
Ürək – damar xəstəlikləri üzrə kordioloq Marat Aripov bildirib ki, ürəkdəki problemin ilk göstəricisi sol tərəfin döş qəfəsində ağrı olmasıdır. Lakin bu göstərici başqa xəstəliklərlə də bağlı ola bilər. Qastrit, pankretit ya da nevroloji problemlər.
Əsasən ürək –damar xəstəliklərində ilk göstərici kimi bu şikayətlərlə insanlar müraciət edirlər.
- Yuxunun pozulması ( çox zaman gecələr insan yata bilmir, qızdırmalı vəziyyətdə həyəcan keçirərək valokordin ilə yuxuya gedir , ya da gece yarısı yuxudan tez-tez diksinir).
-Səbəbi olmayan günlük yorğunluq.
- Fiziki yorğunluqdan hava çatışmamazlığı.
Əsasən də fitnes zamanı qısa müddətli və gərgin fiziki yorğunluq ürək-damar üçün çox zərərlidir. Üzgüçülük, qaçış zolağı, ellips, pilates isə ürək-damar sistemi üçün faydalıdır. Ən faydalı isə aerobik hərəkətlərdir.
Ürək üçün təhlükəli olan qarındakı yağları ( abdominal piylənmə) yox etmək üçün 40 dəqiqədən az olmayaraq məşq etmək lazımdır. Yalnız bundan sonra qarındakı piy hüceyrələrini tərpətmək olar. Amma məşq edən zaman nəbzə diqqət etmək vacibdir. Gərgin fiziki hərəkət zamanı ürək dəqiqədə 120-130 zərbədən artıq vurmamalıdır. Yoxsa ürək əzələlərini möhkəmlətmək əvəzinə siz tamamilə əks effekt alacaqsınız. Döyüntünün çox olması ilə ürək bunun öhdəsindən gəlməyə bilər və nəticədə bu sancılara səbəb ola bilər.(anspress)
Ölkə.Az