Bunları edin, təzyiqiniz qalxmasın
Hər gün ən az bir milyard insan qan təzyiqinin artmağı ilə yaranan yüksək təzyiqdən əziyyət çəkir
Ölkə.Az xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə siqaret, qan şəkəri, kolesterol və piylənmə ölümə səbəb olan əsas amillərdir.
Hiper təzyiq, yəni yüksək qan təzyiqi diaqnozunu qoymaq üçün təzyiqin ən azı iki dəfə 140/90 mmHg olmalıdır. Prehiper təzyiqdə isə sistolik qan təzyiqinin 139-120 mmHg və ya diastolik qan təzyiqinin 89-80 mmHg olmalıdır. Onu da qeyd edək ki, prehiper təzyiq xəstəlik hesab olunmur.
Qan təzyiqinizin normal olması üçün qidalarınızda diqqət edəcəyiniz məsləhətləri aşağıda qeyd etmişik:
Natrium: Duzdan çox istifadə etmək hiper təzyiq riskini artırır. Buna görə də gündə maksimum 4-6 qram duzdan istifadə etməlisiniz.
Kalsium: Kalsiumdan az istifadə etmək hiper təzyiq yarada bilər. Dietik yeməklərinizdə süd və məhsullarından çox istifadə etməklə orqanizmi kalsium vitaminləri ilə təmin edə bilərsiniz.
Kalium: Aparılan araşdırmalara görə hər gün azı bir boşqab tərəvəz və meyvə yemək hiper təzyiq riskini 40% azaldır.
Omeqa-3: Dieta zamanı "Omeqa 3" vitaminləri ilə zəngin qidalar istifadə etsəniz qaz təzyiqinizi tarazlaşdıracaq. Lakin prehiper təzyiq olduqda isə "Omeqa 3" istifadə etmək məsləhət deyil.
Spirtli içki: Cəmiyyətimizdə hiper təzyiq riskinin 5%-i spirtli içkilərdən yaranır. Kişilərdə 2 qədəh, qadınlarda isə 1 qədəhdən sonra spirtli içki istifadə edilməməlidir.
Gülnar Hüseyn
Ölkə.Az