Bukingem sarayının sevimli deserti: Kraliça II Elizabet Nə yeyirdi?
Mətn ölçüsü:
  • 100%

Bukingem sarayının sevimli deserti: Kraliça II Elizabet Nə yeyirdi?

Mərhum Böyük Britaniya kraliçası II Elizabetin çay sevgisi hamıya məlumdur. O, süd və şəkərsiz içdiyi "Earl Grey"in xüsusi pərəstişkarı olub və tez-tez Bukingem sarayında çay süfrələri təşkil edib. Kraliça həmçinin desertlərlə qəhvədən həzz almağı çox sevib.

Qeyd edilir ki, əlahəzrət bəzən nahar və ya şam yeməyi zamanı bu içkidən istifadə edib. Monarxın şəxsi aşpazı Darren Makqradinin dediyinə görə, qəhvə onun sevimli desertlərinin çoxunun da əsas tərkib hissəsi olub. Xüsusilə, kraliça espressonun əlavə olunduğu tünd şokoladlı köpüyü çox sevib.

"Kraliçanın ev sahibliyi etdiyi ziyafətlərdə menyunun ən məşhur deserti tez-tez bombe dondurması olurdu. Biz bombe glacee coppelia - pralinlə doldurulmuş və çırpılmış qaymaq və qəhvə lobya likörü ilə bəzədilmiş qəhvə dondurması hazırlayırdıq".

"Dondurma bombası" nədir?

Bu, əsasən plastik sarğı ilə örtülmüş, tez-tez süngər və ya pasta qabığının bir təbəqəsi ilə əsas rolunu oynayan bir qabdan istifadə edərək günbəz şəklində formalaşan dondurmadır. Quraşdırıldıqdan sonra, "bomba" qabdan çıxarılır və əlavə maddələr, o cümlədən şokolad və ya tüklü, yandırılmış beze ilə örtülür ki, bu, bəlkə də hamının ən məşhur bomba buzunun xüsusiyyəti olan "Bişmiş Alyaska"dır.

Bu desertin hazırlanması yüksək məharət tələb edir və o, kraliçanın verdiyi şam yeməyi kimi xüsusi hallar üçün hazırlanırdı.

Bununla belə, əlahəzrət bu ekstravaqant deserti ilk dəfə nümayiş etdirməyib. Belə ki, 1947-ci ildə şahzadə Filiplə toyunun menyusunda saray işçiləri tərəfindən xüsusi olaraq istixanada yetişdirilən çiyələklərdən hazırlanan onun şərəfinə "Bombe Glacée Princesse Elizabeth" adlı xüsusi versiya peyda olub.

Daha əvvəl qeyd edildiyi kimi, o, həm də qəhvə notları olan şokoladlı mussunun pərəstişkarı olub, lakin çoxlarının sevimli hesab etdiyi desert (və ya ən azı sevimli tortu) daha sadədir. Söhbət şokoladlı süngər tortundan gedir. Əslində o, daha çox yağ, şəkər və əridilmiş tünd şokolad kremi ilə səpilmiş, şokoladlı qanajla örtülmüş xırtıldayan peçenyedən hazırlanmış bir parça kimidir.

Darren Makqradi qeyd edib ki, bu, onun sevimli tortu olub. Kraliça Bukingem sarayından Vindsor qalasına köçəndə aşpaz onu hazırlamaq üçün Londondan qatarla gedib.(Qaynarinfo)