Xiyar acı olarsa, nə etməli? Məhsulu xilas edəcək MƏSLƏHƏTLƏR
Məhsul olaraq xiyarlardan biri acı olarsa, bu, bütün məhsulun eyni dərəcədə dadsız olacağı mənasını vermir.
Lent.az xəbər verir ki, məhsulu saxlamaq üçün tədbirlər görmək kifayətdir. Vəziyyəti düzəltməyə və acı tərəvəzləri aradan qaldırmağa kömək edəcək bəzi məsləhətləri bilmək lazımdır.
Bu məsləhətlərdən birincisi odur ki, məhsulu lazım olduqda yalnız isti su ilə sulayın.
Xiyar üçün əlverişli hava rütubətinin təxminən 80-90 faiz, torpağın rütubətinin isə 80 faizdən çox olmadığına inanılır.
İkincisi, xiyar acıdırsa, onları gübrələmək lazımdır. Üstəlik, yalnız mineral gübrələrlə deyil, əlavə şeylərə də ehtiyac var. Məsələn, xiyar compost, humusu və külü sevir.
Məhsul böyümə mövsümündə xiyar 2-3 həftədə bir dəfə kalium və fosforla qidalanır.
Üçüncüsü, istixanada hava istiliyinə nəzarət edin. Rahatlıq vacib detallar arasındadır.
İsti havalarda xiyar kölgələnir və istixanada temperatur aşağı düşdükdə qapı və pəncərələr bağlanır, əkin yataqları spunbond altında gizlənir.
Dördüncüsü, zərərvericiləri və xəstəlikləri müalicə edin. Xəstə yarpaqlar varsa, onlar çıxarılır, bundan sonra bioloji preparatlar istifadə olunur.